29.1 C
Novi Pazar

Na FIS-u održana tribina “Mesto Srbije u evroatlantskoj integraciji”

Array

Published:

U organizaciji Fakulteta za islamske studije, Matice bošnjačke i Evroatlantskog savjeta, u biblioteci Fakulteta za Islamske studije, održana je tribina na temu “Mesto Srbije u evroatlantskoj integraciji”.

Tribini su prisustvovali predstavnici Mešihata, Fakulteta za Islamske studije, Univerziteta u Novom Pazaru, predstavnici Grada Novog Pazara, predstavnici javnog i kulturnog života, direktori škola i studenti.

Prisutnima se obratio zamjenik predsjednika Mešihata muftija dr. Rešad ef Plojović podsjećajući prisutne da je FIS prva visokoškolska ustanova u Novom Pazaru, te da tema o kojoj se govori i priliči tom naučnom zdanju.

“Činjenica je da je Evropska unija sa svojim članicama za vrijeme za koje postoji, uspjela u značajnoj mjeri pokazati svijetu kako se može uspješno funkcionisati, gdje određeni principi, pravila i standardi se moraju primjenjivati i kako društvo može napredovati u svakom pogledu, ekonomskom, bezbjedonosnom i svakom drguom. Mi kao Islamska zajednica, zapravo vjerska zajednica u Republici Srbiji ali i generalno vjerska zajednica u svijetu, smatramo da su vjera i nauka dva osnovna fundamenta civilizacije koji su nepromjenljivi, a da su politike i političari oni koji kroje i utiču u pravljenju ambijenta koji će povezati vjeru i nauku.”

Predsjednik Matice bošnjačke prof. dr. Jahja Fehratović kazao je da Bošnjaci kao građani Republike Srbije imaju pravo i obavezu da zauzmu stavove po svim pitanjima, naročito o ovako važnim pitanjima koja se odnosi na globalni odnos snaga.

“Lično smatram i mi smo to dokazali našim djelovanjem u skupštini Republike Srbije da je put cjelokupnog regiona Balkana, kojim se moramo kretati, ako želimo trajnu stabilnost i mir na ovom prostoru, NATO integracije. To je prosto činjenica, ja sam imao prilike da u jednoj parlamentarnoj grupi posredstvom SAD-a i njihovih ambasada, budem gost u Briselu u NATO sjedištu i na licu mjesta se uvjerimo šta je to i kako je to i sa druge strane. Znamo također i da su u našem društvu izuzetno razvijene predodžbe jedne ili druge u odnosu na ovaj ili bilo koji drugi savez. Zato je ovo dobra prilika da čujemo iz prve ruke o tom savezu i o tome šta je u stvari naš položaj i kakva su naša promišljanja.”

Predsjednik Evroatlantskog saveta, narodni poslanik Dragan Šormaz kazao je obraćajući se prisutnima da je riječ o nevladinoj organizaziji ustanovljenoj u cilju borbe za evropsku i evroatlantsku Srbiju.

“Nećemo doći samo u Pazar nego ćemo ići i u Tutin, ići ćemo i u Sjenicu, ići ćemo i u Rašku in a druga mjesta po cijeloj Srbiji. Mi smo do sada već održali tribine za studente Niša, Kragujevca, danas smo ovdje sa vama, 22. smo u Novom Sadu i završna konferencija će biti u Beogradu. Stavili smo Novi Pazar u pet najvažnijih gradova i cilj nam je da ovo preraste u regionalnu priču.”

Prisutnima se obratio i savjetnik američkog ambasadora za politička pitanja Majkl Keleher.

“Mi sarađujeno i podržavamo Srbiju na njenom putu u EU Želimo da je vidimo u EU, ali i ostale zemlje zapadnog Balkana. Odnosi Srbije i SAD najbolji su u poslednjih deset godina, ali ima još puno toga da se uradi, uglavnom po pitanju članstva u EU s obzirom da je reč o dugotrajnom i iscrpljujućem procesu”.

Predsednik SPP-a Usame Zukorlić kazao je da se ta stranka zalaže za ulazak u Evropsku uniju i decentralizaciju Srbije.

“Srbija je prilično centralizirana država i vjerujemo da bi to bi bilo u korist i Srbije i naroda koji u žive u Srbiji, da se ona dijelom decentralizira. Također u našem programu se zalažemo da se pitanje Sandžaka riješi na jedan veoma bezbolan način, tako što bi se u jednom trenutku u budćnosti formirao jedan euro region za područje sjevernog i južnog Sandžaka i to bi bio ekonomski projekat koji bi zadovoljio it u neku historijsko-kulturološku dimenziju na području Sandžaka. To bi doprinijelo stabilnostini, ekononskom razvoju i na neki način i zbližavanju svih naroda i država koji se račvaju u Sandžaku. Međutim, da bi se to ostvarilo preduslov je ulazak Srbije i Crne Gore u Evropsku uniju i to je sada jedan dugačak process i period koji treba da se prođe i dočeka.” 

Pokrovitelj i partner tribine je Ambasada SAD u Srbiji.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img