29.1 C
Novi Pazar

Ekološki protest građana Novog Pazara

Array

Published:

 

Nekoliko stotina građana Novog Pazara okupilo se tokom protesta na platou pored rijeke Raške izražavajući nezadovoljstvo zbog izlivanja mazuta u rijeku I uopšte nezdrave životne sredine. Traže hitno zaustavljanje i sprečavanje  izlivanja mazuta, analizu utjecaja ove katastrofe na životnu sredinu, kao i pokretanje postupka protiv odgovornih.

 

Ovaj mazut je samo inicijalna kapisla na sve ostale probleme koji su se prethodno dešavali. Imamo Trnavicu, gdje je otvorena kanalizacija, Rijeka Raška napadnuta je do svog izvorišta i gotovo je devastirana. Imamo Jošanicu, Ljudsku. Sve su to rijeke koje su toliko ugrožene a sve posljedicom neodgovornog ponašanja ljudi na svojim pozicijama i neuspostavom sistema. I još jedan mnogo važan dio, hoćemo kolektore i centar za prečišćavanje otpadnih voda. To je tačka oko koje sve buduće politike moraju da se okreću, kaže Ado Marovac.

 

-Transparentni smo. O svemu ćemo pričati, obavijestiti. Tu smo da razgovaramo, zajedno nalazimo rješenja, jer sve je moguće. Nameću da nije moguć kolektor ili nešto drugo a živimo u 21. vijeku gdje sve to možemo uspostaviti, ističe Nusreta Brunčević.

 

Ado Marovac napominje da u ovom momentu zahtjeve traže od lokalne samouprave i republičkih institucija koje su nadležne i jedine koje ovakve stvari mogu provesti u djelo.

-Znači da će biti još protesta ako ne dođe do uvažavanja naših zahtjeva. Tražit ćemo druge pravne metode da ostvarimo ciljeve. Ovaj problem nema ni ime ni prezime, naciju, vjeru, ništa.

 

Pored borbe za čistu životnu sredinu, ističu i da je  želja ostaviti budućim generacijama zdravu okolinu.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img