29.1 C
Novi Pazar

Mirsad Čaušević novi predsjednik Svjetskog bošnjačkog kongresa

Array

Published:

U Sarajevu je u Gradskoj vijećnici održana Redovna Skupština Svjetskog bošnjačkog kongresa (SBK).

Na početku skupa intonirana je himna Bosne i Hercegovine, te učenjem Fatihe i minutom šutnje odana počast prvom predsjedniku Skupštine SBK rah. akademiku muftiji Muamer-ef. Zukorliću.

Za novog predsjednika izabran je Mirsad Čaušević, za počasnog predsjednika izabran je dosadašnji predsjednik reisu-l-ulema emeritus akademik Mustafa Cerić, dok je za predsjednika Skupštine izabran dr. Tarik Kurbegović. Nakon izbora, prisutnima se obratio novoizabrani predsjednik SBK.

– Naša dužnost je da upalimo svjetlo nade našem Bošnji tj. natjeramo odgovorne da plate za uništeno. Mi smo odgovorni za naše svjetlo, za našu budućnost. Nema slobode bez svjetla i odgovornosti. Biti uvijek odgovoran i osigurati da nam putevi – rekli bi oni pravi putevi, budu stalno osvijetljeni, to je naša želja, naša nada. Mi nemamo ciljeve, mi imamo cilj — Građansku Bosnu i Hercegovinu matičnu državu svih Bošnjaka ma gdje živjeli, kazao je Čaušević.

Nakon radnog dijela, obratili su se predstavnici najvažnijih nacionalnih institucija: Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti akademik Mehmed Akšamija, predsjednik Matice bošnjačke dr. Jahja Fehratović, te predsjednik Bošnjačke nacionalne fondacije muftija hfz. Abdurahman-ef. Kujević.

Na kraju skupa, proučena je dova šehidima, koju je proučio predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić.

Skupštini su pored radnog predsjedništva, predstavnika organa i delegata SBK, prisustvovali i izaslanik reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića g-din Ahmed Purdić, direktor Instituta za historiju, antropologiju i demografiju Sandžaka akademik Šerbo Rastoder, rektor Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru dr. Suad Bećirović sa delegacijom, državni funkcioneri i gosti iz Bosne i Hercegovine, Sandžaka, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, sa Kosova, iz Albanije, Slovenije, Amerike, Evrope, Australije i Turske.

Tekst i foto: Agencija SANA

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.2341112619362154&type=3

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img