26.3 C
Novi Pazar

Muhammed Al Bašari odbranio doktorsku disertaciju na FIS-u

Array

Published:

Generalni sekretar Svjetskog vijeća muslimanskih zajednica Muhammed Al Bašari odbranio je doktorsku disertaciju na Fakultetu za islamske studije. Tema doktorske disertacije bila je “Fikh manjinskih zajednica između prakse i vizije”.

Komisiju su činili predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić, dr. Mustafa Cerić, prof. dr. Mustafa Fetić kao i ulema iz Jemena i Egipta koja je odbranu doktorske disertacije pratila online. Mentor je bio prof. dr. Enver Gicić.

Generalni sekretar Svjetskog vijeća muslimanskih zajednica Muhammed Al Bašari zahvalio se Fakultetu za Islamske studije i Mešihatu Islamske zajednice u Srbiji zbog svega što čine za islam i muslimane u Srbiji i Balkanu, kao i za doprinos koji daju islamu i muslimanima na globalnom nivou.

“Raduje me što sam danas bio u prilici da branim doktorsku disertaciju na Fakultetu za Islamske studije. Pričinjava mi zadovoljstvo da branim doktorsku disertaciju na ovom fakultetu a rahmetli muftija Muamer Zukorlić je bio uzrok da ja dođem i budem na ovom fakultetu i da ovdje odbranim doktorsku disertaciju. Doktorska disertacija se bavi islamskim manjinama na zapadu, mogućnostima, opasnostima i izazovima sa kojima se suočavaju kao i ponuđenim rješenjima kako oni da osiguraju svoj boravak, kako da kontinuirano i uspješno djeluju na zapadu.”

Član komisije prof. dr. Mustafa Fetić poručio je da je ovo dokaz da Fakutet za Islamske studije baštini znanje između istoka i zapada.

“Ovakva doktorska disertacija sa temom “Fikh manjinskih zajednica između prakse i vizije” jeste poseban poduhvat kada je u pitanju Fakultet za islamske studije. Naime, mi se nalazimo u srcu Balkana i srcu Evrope i naš osnovni cilj, naša vizija jeste promovisati savremenu živu islamsku misao između istoka i zapada. Ideja očuvanja islama na relaciji istok-zapad upravo se očituje ovdje u Novom Pazaru, u centru Balkan ana Fakultetu za islamske studije. Ovo nije prvi put da se odbrana doktorskih disertacija, magistarskih i master radova, diplomskih radova, odvija na više stranih jezika. Dakle, osim bosanskog mi smo imali najviša naučna zvanja koja su se branila na arapskom jeziku, na albanskom , na njemačkom, engleskom, turskom i to će biti praksa da se promoviše islamska misao na svim jezicima kod svih naroda, tamo gdje postoji interesa da naučna misao bude na jednom visokom nivou promovisana.”

Sa Fakulteta za islamske studije poručeno da će ovaj fakultet uvijek biti potpora i podrška i da će uvijek motivisati ljude da postižu najviša zvanja i da ostvaruju željene rezultate u domenu nauke i naučnog istraživanja.

 

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img