26.3 C
Novi Pazar

Paravjerska tvorevina krivac za neodlazak muslimana iz Sandžaka i Srbije na hadž

Array

Published:

 

Prethodne dvije godine muslimani iz Sandžaka i Srbije usljed korone i posebnih mjera nadležnih organa u Saudijskoj Arabiji koje su se odnosile na organizaciju nisu mogli obaviti hadž. Ni ove godine neće biti u prilici jer je Ministrastvo za hadž donijelo odluku da organozatori mogu biti samo zvanične organizacije koje kod ovog Ministarstva imaju državni status.  Mešihat Islamske zajednice u Srbiji imao je status zvaničnog državnog organizatora, nadležnog za prostor Srbije, do agresije na Islamsku zajednicu 2007. Godine.

Odgovornost za neodlazak ove godine na hadž snose ljudi koji su pokušali preoteti Islamsku zajednicu 2007. Godine, tzv. Rijaset Srbije I svi oni koji su podržali to organiziranje tih muslimana na takav način. Do 2008. Godine nesmetano smo se pojavljivali a od tada nam je ukinut status velikih zajednica, kaže muftija dr. Mevlud ef. Dudić predsjednik Mešihata IZ u Srbiji.

Ovo je još jedna u nizu negativnih posljedica za islam i muslimane u Srbiji koje je direktno rezultirao pokušaj puča.

Iz prostog razloga što su se pored Mešihata IZ pojavile neke fantomske organizacije koje su govorile da i one predstavljaju muslimane u Srbiji, poput tzv. Rijaseta i još neke grupacije s područja Preševske doline. Mi smo tad izgubili status velikih organizacija, ne našom krivicom, ističe

Najveći krivac, kako stoji u saopštenju Mešihata IZ, što muslimani Srbije i Sandžaka ove godine ne mogu obaviti hadž je formiranje paravjerske zajednice prije 15 godina i njeno, do danas aktivno, paralelno djelovanje, a ne odluke Ministarstva za hadž Saudijske Arabije.

Mi ne prihvatamo da odlazak na hadž bude u organizaciji saudijskih agencija jer bi svaki pojedinac mogao da se prijavi preko Saudijske Arabije i da se sam snalazi. To je za naše muslimane nepojmljivo niti je moguće izvesti. Zamislite osobu koja nikada nije bila u Saudiji da se prijavi preko neke turističke organizacije, da ga smjeste u neki hotel s nekima iz muslimanskog svijeta i da se on koji ne poznaje arapski jezik snalazi se sam kako će obaviti propise hadža.

Mešihat Islamske zajednice sa svojim Uredom za hadž već je poduzeo određene konkretne korake na iznalaženju rješenja i prevazilaženja aktuelnog stanja, te kako bi muslimani Sandžaka i Srbije u narednim godinama imali priliku nesmetano obaviti hadž u organizaciji svoje Islamske zajednice, uz stručno vođstvo i pratnju svoje uleme i vodiča.

 

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img