35 C
Novi Pazar

Na Internacionalnom univerzitetu otvoren računarski kabinet za grafički dizajn

Array

Published:

Na Internacionalnom univerzitetu svečano je otvoren savremeni računarski kabinet za grafički dizajn. Ovo je još jedan iskorak za Internacionalni univerzitet jer se radi o kabinetu sa kvalitetnom opremom koji će omogućiti da studenti grafičkog dizajna budu najbolji u svom poslu.

Rektor Internacionalnog univerziteta se zahvalio svim donatorima uz čiju je pomoć kupljena oprema za opremanje kabineta, naglasivši da je u pitanju velika investicija.

„Studenti koji su upisali prošle godine završavaju prvu godinu. U prvoj godini su oni imali više predmeta iz oblasti likovne umjetnosti gdje su učili opšte predmete poput crtanja, slikanja i ostalih predmeta, gdje su stekli osnovno obrazovanje iz likovnih umjetnosti. Sada od druge godine oni će preći na grafički dizajn i upravo smo danas uz pomoć donatora obezbjedili neophodnu kvalitetnu, možemo slobodno kazati i najbolju moguću opremu za ove naše studente. Naime, radi se o 15 računara visoke konfiguracije, posebnih zahtjeva pogotovo što se tiče grafičkih kartica. To smo obezbjedili uz pomoć naših donatora i želim ih spomenuti ovdje, to su kompanije: TADE CNC CUT, FOOTPRINT DOO, BIŠEVAC DOO, AVIS DOO, MAVI TEX DOO, a posebnu zahvalu dugujemo onima koji su obezbjedili najveći broj računara, a to je Bošnjačka nacionalna fondacija i posebno se zahvaljujem predsjedniku muftiji hfz. Abdurrahmanu Kujeviću koji se odazvao našem pozivu da da doprinos i pomogne nam u obezbeđivanju ove neophodne opreme.“

Predsjednik Bošnjačke nacionalne fondacije istakao je da je ova fondacija osnovana radi finansiranja bazičnih i temeljnih nacionalnih institucija i razvojnih projekata.

„Pored obezbeđivanja osnovnih sredstava za funkcioniranje Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti, Svjetskog bošnjačkog kongresa i Matice bošnjačke, također smo usredsređeni da finansiramo i da ulažemo sredstva u razvojne projekte kao što je znanje. Imali smo u planu i od toga se nikada nije odustalo, da radimo na osnivanju nacionalnog bošnjačkog univerziteta, to nije još realizirano ali svakako da slobodno možemo reći da Internacionalni univerzitet ovdje u Novom Pazaru ima značaj nacionalnog univerziteta jer je on definitivno u bošnjačkom narodu, a posebno kada je u pitanju domovinski prostor Sandžaka, promijenio tok djelovanja i funkcioniranja ovog društva u potpunosti, naravno na bolje. Srećni smo i zadovoljni da sa našim odborima iz Njemačke, Austrije, Švicarske, Danske, a posebno bih ovdje istakao Švedsku jer su se oni najviše angažirali, mogli smo da obezbjedimo ova osnovna sredstva za opremanje ove informatičke laboratorije kabineta za grafički dizajn. Time naravno poručujemo da ćemo mi ulagati u naše izuzetne, talentovane studente, genijalce koji će u budućnosti voditi društvo i zajednicu naprije. Ovo je potvrda čime se BNF bavi i naravno poziv svim našim Bošnjacima da postanu redovni članovi BNF-a, a time ćemo kao nacija i kao narod napredovati i ići bržim korakom prema prosperitetu i razvoju.“

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img