19.3 C
Novi Pazar

Muftija sandžački u Minhenu: Nemoć i lijenost izvor devijacija kod pojedinca i zajednice

Array

Published:

Muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević održao je hutbu i predvodio džumu namaz u džematu Fedžr u Minhenu. Imam džamije Izet ef. Bibić izrazio je zadovoljstvo i dobrodošlicu muftiji zahvalivši se na bratskoj posjeti.
Muftija je u hutbi govorio o nemoći i lijenosti kao dva negativna društvena fenomena koji prouzrokuju mnogobrojne devijacije na nivou pojedinca i zajednice u cjelini. Božiji poslanik Muhammed alejhi selam se ujutru i navečer utjecao Stvoritelju od ove dvije osobine jer one prouzrokuju brigu, tugu, kukavičluk, škrtost, poniženje od ljudi i zapadanje u dugove te mnoge druge nagativne reflekcije.
S’ druge strane vjera nas uči da budemo sposobni i jaki u svakom smislu; duhovno, intelektualno, fizički i materijalno a vrijedni i produktivni u svemu onome što radimo. Jer nemoć i lijenost nemaju nikakvo uporište u islamskoj tradiciji i percepciji, poručio je muftija Kujević.
U pratnji muftije sandžačkog bio je predsjednik Bošnjačke nacionalne fondacije za Njemačku gospodin Harun Merdić koji je prije džume predstavio rad ove nam bazične institucije koja ima temeljnu nacionalnu ulogu u razvoju ključnih projekata za prosperitet Bosne, Sandžaka i Bošnjaka u svim zemljama gdje oni žive. Svoju konstruktivnu prezentaciju završio je pozivom da svaki Bošnjak i Bošnjakinja imaju moralnu i nacionalnu obavezu da budu članovi BNF-a jer je naša generacija prva linija odbrane nacionalnih interesa Bošnjaka što nas dodatno obavezuje.
Nakon džume namaza Izet ef. je upoznao delegaciju sa infrastrukturnim poduhvatima džemata na šta su gosti reagirali pozitivno izrazivši otvorenu podršku razvojnoj strategiji sa posebnim akcentom na edukacijske projekte.
Informativna služba Muftijstva sandžačkog i BNF-a
    

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img