35 C
Novi Pazar

Otpočela akcija klanja kurbana u organizaciji Mešihata Islamske zajednice

Array

Published:

Nakon Centralne bajramske svečanosti u Islamskom centru Gazilar i bajramskog prijema, delegacija Mešihata Islamske zajednice predvođena presjednikom muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem otpočela je akciju klanja kurbana u klanici Maljanović u Novom Pazaru, dovom, tekbirima i prvim kurbanom kojeg je zaklao muftija Dudić.

Akciji klanja kurbana su prisustvovali i ambasador Ujedinjenih Arapskih Emirata, muftija novosadski hfz. Nedžad ef. Hasanović, muftija beogradski dr. Rešad ef. Plojović, dekan Fakulteta za Islamske studije dr. Enver Gicić i generalni sekretar Mešihata Islamske zajednice Samir Škrijelj.

„Nakon sabah i bajram namaza kojeg smo obavili u Islamskom centru Gazilar i kahve i čestitanja od strane vjernika i uleme kojem je prisustvovao glavni muftija dr. Mevlud ef. Dudić, došli smo na porodičnom imanju porodice Maljanović gdje smo i zvanično otpočeli akciju klanja kurbana za ovu godinu, gdje je muftija Dudić svojom rukom zaklao prvi kurban, jedan za sebe i drugi za uvaženog ambasadora UAE koji je ove godine bio sa nama i ovo je ambasada koja je u ime države donirala jedan određeni broj kurbana. Akcija je do sada tekla uobičajenim tempom, gdje su posredstvom naših Medžlisa, blagajne Mešihata ali isto tako i posredstvom naše uleme na terenu oni koji su željeli da budu dio ovogodišnje akcije, imali priliku da uplate iznose kurbana, tako da ćemo inshAllah sve ono što bude potrebno od broja kurbana izvršiti u propisanom vremenu sa dovom Allahu dž.š. da naši kurbani budu kod Allaha primljeni, da naše dove budu kod Allaha primljene i da krv naših kurbana, naših žrtava koje podnosimo zarad Božijeg zadovoljstva, budu zalog kod Uzvišenog Allaha dž.š da nas sačuva ljudske žrtve u našim porodicama, našim imecima i da nas kurbani kojima se približavamo Allahu dž.š. približe jedne drugima jer je zapravo u tome i suština i bajrama i kurbana.”

Muftija Dudić je podsjetio da će se u naredna tri dana na nekoliko lokacija obavljati akcija klanja kurbana.

Svakako da odmah nakon ovoga čina, zvanična akcija klanja kurbana počinje i u Sjenici gdje će nekoliko stotina kurbana, odnosno krava biti prinijeto u ime Allaha dž.š., jedan dio kurbana će biti žrtvovan u crnogorskom dijelu Sandžaka, odnosno u Rožajama. Svakako kao i svih prethodnih godina i ove godine je u porastu broj uplata kurbana, imajući u vidu da od ovog kurbanskog mesa najveći korisnici su CHR „Hajrat“, odnsono vakufske kuhinje, uz podsjećanje da svakoga dano preko 10 godina 2000 osoba su korisnici i kurbanskog mesa kroz vakufske kuhinje. Svi učenici naše medrese i polaznici obdaništa, uz podsjećanje da preko 4000 porodica će od sutrašnjeg dana pa do zadnjeg dana bajrama dobiti kurbansko meso. Naime, oko 700 ovaca će biti podijeljeno onima koji su muftačni, od Novog Pazara do Subotice, svakako i na prostorima sandžačkih gradova. Dakle, odziv je na jednom vrlo visokom nivou i to je znak povjerenja naših muslimana u Islamsku zajednicu i iz godine u godinu se povećava broj uplata.“

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img