26.3 C
Novi Pazar

Održana projekcija filma “Osman ef. Rastoder – Oslobađanje zaborava”, autora Avda Huseinovića u Petnjici

Array

Published:

U prostorijama BKC Sandžak u Petnjici održana je projekcija dokumentarnog filma “Osman ef. Rastoder – Oslobađanje zaborava”, autora Avda Huseinovića.

U uvodnom dijelu dobrodošlicu svima poželio je predsjednik BKC Sandžak u Petnjici Almir Muratović. Do posljednjeg mjesta ispunjena sala BKC Sandžak svjedočila je važnosti i veličini ovakvih projekata. Prije same projekcije prisutnima se obratio autor Avdo Huseinović uz poruku da je ovaj dokumentarni film bio veliki izazov za njega.

“Kad sam dobio ponudu da radim ovaj film od momaka iz Luksemburga – prihvatio sam, jer sam volio izazove. Ja sam uradio na desetine dokumentarnih filmova o agresiji nad Bošnjacima, ali mi se ovo učinilo jako važnim, jer je ova tematika u tom produkcijskom smislu netaknuta”, kazao je Avdo Huseinović.

Osvrnuo se i na medijsku hajku i orkestrirane tekstove na temu projekcije ovog filma u Petnjici od strane nekih, kako ih nazva, “kvazi-novinara” i portala.

“Čitao sam na nekim portalima maloprije kako pišu: “Šokantno – u Petnjici projekcija filma osuđenom ratnom zločincu Osmanu Rastoderu”. Evo da poručimo tim neznalicama da Osman efendija nije osuđeni ili presuđeni ratni zločnac. Ne postoji nigdje presuda za to”, kazao je autor Huseinović.

Prisutnima se obratio i muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević. BKZ u Luksemburgu je pokazala, navodi muftija Kujević, kako se brani i čuva svoje. Zahvalio se autoru Huseinoviću na svemu što je učinio za Bošnjake.

“Tokom dana sam dobio mnogo sugestija da ne bi bilo pametno i mudro da budem ovdje sa vama. Meni je to bilo smiješno, pa sam pomislio ako su ljudi poput Osmana efendije, Mula Jakupa ef. Kardovića, Hasana Zvizdića bili spremni sve svoje dati da odbrane ovaj prostor od četničkih hordi koje su prijetile da sve opustoše ovdje, kako može danas iko od nas kalkulirati o tome. Muslimanska milicija nije imala svoj program, ne postoji niti jedan dokumenat koji je svjedočio o njihovom planu da nešto rade, već su nastali spontano kada su vidjeli šta se sprema, ustali da brane i spase što se spasiti može. Ovakve projekte trebamo podržati. Mi se Avdi ne možemo nikada zahvaliti za sve ovo što radi, da te Allah nagradi, mi ćemo sa svim svojim resursima tebi stojati na raspolaganju. Sve čestitke BKZ-u Luksemburga, tebi Sabahudine Hadroviću, Envere Šutkoviću, Faruke Ličina, Muhamede Ćemanu, Asmire Bihorcu i ostali – pokazali ste kako se brani ono svoje”, poručio je muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević.

Nakon obraćanja uslijedila je projekcija filma na oduševljenje mnoštva prisutnih.

SANA – Hamza Škrijelj
FOTO : SANA

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img