29.1 C
Novi Pazar

Majke Srebrenice u Novom Pazaru: Promocija knjige “Na strani čovječanstva*

Array

Published:

Matica Bošnjačka i ZSD organizovali su promociju knjige “Na strani čovječanstva” Ajše Hafizović Hadžimešić na Fakultetu za islamske studije u Novom Pazaru.

Publikacija je objavljena na engleskom jeziku (“On the Side of Humanity”), sa intervjuima svih sudija, tužitelja i istražitelja Haškog tribunala koji su od početka njegovog rada bili na strani žrtava genocida i u njihovo ime se borili za istinu i pravdu. Osim toga, u knjizi se nalaze i intervjui sa djelatnicima ICMP-a, UN-a, Evropskog parlamenta, Vijeća Evrope i drugih. Promovirana je i u Haagu povodom 25. godišnjice genocida počinjenog nad Bošnjaci a u Srebrenici.

Uvijek kad mi kažu a pitao me tužilac Brammertz, otkud tebi snaga odgovorila sam, Meni snagu daju moje majke. Svaka je ostavila pismo i prije svije smrti Molim vas nemojte odustati, tražite. Ako naša djeca imaju imena tako neka zločinci imaju imena, kaže između ostalog, Munira Subašić.

Kad je knjiga prevedena na engleski, Brammertz i predsjednik Suda rekli su da nijedna knjiga dosad nije promovisana u Haagu kao ova. Dolazili su tužioci iz SAD, Italije i to je naš uspjeh.

-I nigdje nema majki koje bi nakon takvog gubitka učile djecu da ne mrze. Mi smo to uspjele. Naša djeca gdje god se nalaze su uspješni i dobri ljudi, ističe.
Najavljuje iduće godine da će projekat Majkinih Marama biti iduće godine izložen u UNu kao pokretna instalacija.

Kada Hotić, ističe da se Majke Srebrenice ne daju, da su ponosne Bosnjakinje koje nikad neće dozvoliti da zločinci budu ponosni na svoj zločin.

Nažalost, napominje da je vrijeme učinilo svoje i da je na hiljade kostiju u Centru u Tuzli ali DNK ne može biti urađen.

-Mnoge majke tako nikad neće imati mezare svoje djece.

Rastjerani smo, raseljeni, ne možemo ništa vratiti ali da znamo ko smo šta smo i nećemo nikad dati svoje. Muslimana i Bošnjaka uvijek će biti, poručila je.

Murat Tahirović, predsjednik Udruženja svjedoka i žrtava genocida naglašava snagu Majki Srebrenice koje se nose s bolom i tražeći istinu bore s različitim stranim službama koje nastoje ometati njihova nastojanja. Ipak, majke su uspjele sve prevazići.

-U katoličkom pravoslavnom ili jevrejskom društvu dokazati zločine niko nije uspio osim Majki Srebrenice. Ovo je po prvi put da istinu o ratu pišu žrtve koje su dovele politiku da ih sluša i uspjele su u tome, kaže Tahirović i natjerali su, dodaje, cijeli svijet da radi svoj posao.

Prema riječima autorice koja je godinama pratila aktivnosti Majki u Haagu i pratila procese Majke Munira i Kada su srce knjige.

-Ne možete shvatiti kako mogu raditi toliko ne za sebe, već za nas.

Knjiga objedinjuje jedan historijski kontekst uloge Haškog tribunala u dokazivanju genocida, ali i ulogu haškog naslijeđa u borbi protiv negiranja genocida, kroz intervjue onih koji su istraživali, dokazivali i presuđivali zločine genocida u Srebrenici.

Promociji su prisustvovale delagacije Mešihata IZ u Srbiji, UNINPa, Stranke pravde i pomirenja kao i predstavnici kulturnog i javnog života. Moderatorica je prof. Alma Rizvanović.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img