32.5 C
Novi Pazar

Završena još jedna akcija dobrovoljnog davanja krvi u Novom Pazaru

Array

Published:

U sklopu ljetnje kampanje dobrovoljnog davanja krvi u centru grada Novog Pazara kod Sebilja organizirana je još jedna akcija dobrovoljnog davanja najdragocjenije tečnosti. Uprkos visokim temperaturama, godišnjim odmorima i drugim otežavajućim okolnostima koje nosi ovaj ljetnji period – iz Instituta za transfuziju krvi Srbije ističu da su relativno zadovoljni odzivom naših građana.

“Obzirom da je ovako vruće danas što smo i očekivali – za sada smo zadovoljni ako akcija protiče. Dolaze ljudi i odazivaju se uprkos svim ovim neprilikama da tako kažem. Nadam se da ćemo ispuniti naša očekivanja za danas. Ovo je još jedna akcija u Novom Pazaru – ovaj put u sklopu ljetnje kampanje koju smo mi još prije 15 godina započeli upravo sa namjerom da u ovom ljetnjem periodu kada su godišnji odmori, kada je, nažalost, karakteristično da je smanjen odziv dobrovoljnih davalaca krvi da tu situaciju koliko je god moguće preduprijedimo. Nadam se da ćemo i danas to uspjeti da bismo pomogli svima onima kojima je to potrebno”, kazao je Dušan Serafimović ispred Instituta za transfuziju krvi Srbije.

Među dobrovoljnim davaocima krvi i narodni poslanik dr. Jahja Fehratović. Obaveza svakog zdravog građanina Srbije trebala bi biti, ističe on, da jednom dozom krvi obogati fond jedinica krvi i tako nekom spasi život.

“Ovo nije nešto čime bi se bilo ko od nas trebao hvaliti. Ovo je prosto obaveza svakog zdravog građanina R. Srbije da jednostavno onim što je najjednostavnije, čega imamo svi viška pomognemo onima koji su potrebiti. Jedna doza krvi koja se da nekome može spasiti život. Svako od nas je ima kroz porodicu, kroz najbliže situacije, kada mu je trebalo nečije krvi i zato smatram da je najmanje što bilo ko od nas može uraditi da se odazove ovakvim akcijama, da jednostavno dođe ovdje ili bilo gdje drugdje, da da ono što mu je Bog darovao, na kraju krajeva, a to nešto može zaista spasiti živote našim sugrađanima. Apelujem na sve zdrave ljude i Novog Pazara i Sandžaka i R. Srbije da se odazivaju ovakvim akcijama, jer na taj način pokazujemo da jednostavno da sve ono što vrijedi trebamo zajedno čuvati, a ako mi ne budemo ti koji će dobrovoljno davati krv – bojim se da onog trenutka kada nama bude potrebno neće biti nekog drugog ko će se odazvati na taj poziv”, kazao je dr. Jahja Fehratović.

Poslije doniranja krvi u toplijim danima preporučuje se uobičajena ishrana, poručuju iz Instituta. Po potrebi se ishrana može pojačati namirnicama bogatim gvožđem i vitaminima. Takođe, savjetuje se konzumacija veće količine tečnosti tokom sljedećih 24 do 48 sati.

SANA

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img