25.1 C
Novi Pazar

Zukorlić: Rezultati međunarodne ekspertize potvrdili da je Muftija umro prirodnom smrću

Array

Published:

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja danas je na konferenciji za medije predstavio rezultate institucija koje su učestvovale u procesu ekshumacije i obdukcije njegovog oca rahmetli muftije Muamera Zukorlića. Zukorlić kazao da su rezultati iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Njemačke pokazali da Muftija nije otrovan i da je preminuo prirodnom smrću. 

Zukorlić kazao da su rezultati koje su ranije dobili iz Turske, gdje su testirani uzorci dlake sa brade muftije Zukorlića, bili osnov za sumnju i za pokretanje istrage o uzroku smrti.

– Ranije sam kazao da smo iz dvije nezavisne laboratorije dobili rezultate na osnovu kojih je Republičko javno tužilaštvo pokrenulo istragu. Pronašli smo laboratorije u Turskoj gdje su pod šifrom anonimno testirani uzorci dlake sa brade. Prva je rađena u Institut za sudsku medicinu pri Ministarstvu pravde Republike Turske. Specijalistička komisija sudske medicine na čelu sa Dr. Ersan Akom je potpisala zaključak koji je glasio: U sprovedenim ispitivanjima, na osnovu odbijenih rezultata iz uzorka, utvrđeno je trovanje teškim metalima sa vjerovatnoćom od 60%. Drugo istraživanje je rađeno na Laboratoriji za klinička ispitivanja Šišli u Istanbulu. Izvještaj koji je potpisao Dr. Rahmi Četin stoji da na osnovu dpbijenih podataka utvrđeno je trovanje hranom. I jedan i drugi izvještaj karakteriše šture podatke, a objašnjenje laboratorija je da opširne podatke daju samo na zahtjev državnih institucija. Anonimna istraživanja daju samo zaključke. Dva izvještaja su bila razlogom za osnovanu sumnju da rahmetli Muftija nije umro prirodnom smrću i za pokretanje istrage o uzroku smrti. Zbog preosjetljivosti situacije, tražili smo formiranje međunarodne ekspertize, što nam je na određeni način Tužilaštvo R. Srbije omogućilo.

Zukorlić je javnosti detaljno predstavio rezultate obdukcije iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Njemačke kazavši da je testirano je 14 organa, odnosno uzoraka u tijelu.

– U srbijanskom izvještaju također stoji da su uzorci testirani i na prisustvo toksičnih lijekova, alkaloida, pesticide i druge supstance i da je na svima bio negativan. Srbijanski izvještaj također smatra da tijelo rahmetli Muftije nije bilo izloženo dugotrajnom trovanju, na osnovu rezultata krvne slike iz 2020. i 2021. Godine. Zaključak srbijanskog tima je da smrt rahmetli Muftije nije nastupila kao posljedica mehaničkih ili nasilnih povreda, niti dejstvom hemijskim ili biološkim trovanjem. Nisu bili sigurni da li je imao akutni infarkt srca u posljednjih par mjeseci života.

Zukorlić kazao da je pored obdukcije koja je rađena od strane nadležnih institucija u Srbiji, tužilaštvo je na zahtjev porodice dozvolilo da ekshumaciji i obdukciji prisustvuju i stručnjaci sa strane, dr. Nermin Sarajlić, direktor Sudske medicine iz Sarajeva i dr. Jan Peter Sperhake iz Sudske medicine iz Hamburga u Njemačkoj.

– Jula 19. je stigao finalni obdukcioni zapisnik dr. Sarajlića iz Sarajeva. Direktor Sudske medicine iz Sarajeva je toksikološku analizu poručio na Institutu za Sudsku medicinu u Ljubljani. Izvještaj su potpisali direktor Gregor Anderluh, i tim u sastavu Dr. Samo Hočevar, Iris Štucin i Breda Novak. Testiran je 61 teški metal i supstance. U mišljenju Dr. Nermina Sarajlića stoji: “Smrt je prirodna i uzrokovana je akutnim zastojem rada srca, zbroj ranijih promjena na srcu i oboljenja srca. Toksikološka analiza, kako na prisustvo psihoaktivnih supstanci i drugih stvari koje bi mogle dovesti do trovanja, tako i na ptisustvo teških metala je bila negativna. Stanje tijela odgovara proteklom vremenu”

– Njemački doktor Jan Peter Sperhake je zaključio da najvjerovatnije nije bilo infarkta- infarkt miokarda. Za uzrok smrti je zaključio da je hronična a i akutna upala srčanog zaliska sa aritmijom i akutnim zastojem srca. Upalu srčanog zaliska su mogle izazvati bakterije ili se mogla javiti u kontekstu reumatske groznice autoimunim mehanizmom.

– Juna 29. je stigla je i toksikološka analiza Instituta za sudsku medicinu iz Hamburga za testiranje uzoraka kose, brkova, jetre, bubrega i tla gdje je bio ukopan koju je potpisao dr. Iwersen-Bergman. Testirano je 19 teških metala i toksina. U zaključku stoji da uz ograničen značaj nalaza zbog perioda koji je protekao, hemijsko-toksikološko ispitivanje ne daje indicije o prisutnosti intoksikacije teških metala i toksina.

Usame Zukorlić istakao da su svi obducenti zaključili da nije došlo do pucanje aorte, kako je zaključila prisutna ekipa ljekara u Novom Pazaru na danu smrti na licu mjesta.

– Porodica osjeća veliko olakšanje u tome što su se sva tri tima stručnjaka saglasila da muftija akademik Muamer Zukorlić nije otrovan i da je preminuo prirodnom smrću. Zaista bi bio veliki teret da se ispostavila da je rahmetli Muftija otrovan.

On je dodao da će porodica zatražiti objašnjenje rezultata od Sudske medicine u Istanbulu i laboratorije Šišli čiji su izvještaji bili razlogom za sumnju i za pokretanje istrage o uzroku smrti.

Usame Zukrolić kazao da je rasvjetljvanje smrti muftije Zukorlić bila obaveza kako porodice, tako i naroda.

– Mi smo tu obavezu izvršili. Zaslužili smo da znamo usljed čega je umro, da smrt nije nastupila kao posljedica infarkta ili pucanja aorte, kako je prvobitno prenijeto. Ostaje velika bol za rahmetli Muftijom što njegovo srce nije izdržalo za iskušenja sa kojima se nosio. Mi kao porodica organizirana u Mufty fondaciju ćemo nastaviti da baštinimo njegov put i podržavat ćemo sve projekte koji će nas voditi do ciljeva i želja za koje se rahmteli Muftija borio, kazao je Usame Zukorlić uz zahvalu svima koji su bili uz porodicu u ovom periodu.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img