32.5 C
Novi Pazar

Počela konstitutivna sjednica Skupštine Srbije

Array

Published:

Konstitutivna sjednica Skupštine Srbije počela je oko 10 časova. Sjednicom predsedava najstariji poslanik – Vladeta Janković, sa liste “Ujedinjeni za pobjedu Srbije”. Potvrđivanjem mandata novim poslanicima i izborom novog rukovodstva, biće konstituisan novi – 13. saziv parlamenta.

Sjednici prisustvuju 234 narodna poslanika, kao i članovi Republičke izborne komisije, na čelu sa predsjednikom Vladimirom Dimitrijevićem.

Na prvoj sjednici potvrđuju se mandati poslanika, bira predsjednik skupštine, kao i potpredsjednici, imenuje se generalni sekretar, a na dnevnom redu je i izbor članova radnih tijela parlamenta, kao i stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

Nakon potvrđivanja mandata, narodni poslanici polažu zakletvu, a tim činom skupština se smatra konstituisanom.

Sledi izbor predsjednika parlamenta, a najjača lista okupljena oko Srpske napredne stranke, “Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve” najavila je da će za tu funkciju kandidovati Vladimira Orlića.

Kako Agencija SANA saznaje mjesto potpredsjednika i u ovom mandatu imat će Stranka pravde i pomirenja.

Bošnjačke stranke koje su samostalno nastupile na ovim izborima imat će pet poslanika. Tri sa liste “Muftijin amanet – SPP – Usame Zukorlić” i dva sa liste “SDA Sandžaka – Dr. Sulejman Ugljanin”.

 

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img