25.1 C
Novi Pazar

Dr. Fehratović: SPP će podržati izbor novog skupštinskog rukovodstva

Array

Published:

Nastavljena je konstitutivna sjednica Narodne skupštine. Poslanici, prema dnevnom redu, na današnjem zasjedanju raspravljaju o izboru predsjednika, potpredsjednika i generalnog sekretara parlamenta. Jedini kandidat za novog predsjednika Skupštine je Vladimir Orlić iz SNS-a.

Narodni poslanik dr. Jahja Fehratović kazao da će Stranka pravde i pomirenja podržati izbor Orlića. Obrazložio i zašto.

– Ona lista koja je dobila najznačajniji broj glasova u ovoj državi dala je svoj prijedlog. To je dr. Vladimir Orlić i mi kao poslanici SPP-a podržavamo taj prijedlog. Ne podržavamo samo zbog toga, već što smo ovdje imali prilike prethodni period raditi i uvjeriti se u ono što znači predsjedavanje Skupštinom R. Srbije sa pozicije potpredsjednika dr. Orlića u periodu 2020-2022, jer je u onim prilikama kada je predsjedavao posebno prema onima koji su manjinski poslanici iskazivao tolerantnost, konstruktivnost i principijelnost. Mi kao poslanici SPP-a imamo i još jednu dodatnu obavezu prema dr. Orliću, a to je da je skoro prije 9 mjeseci jedan od prvih zvaničnika izvršne i zakonodavne vlasti koji nas je pozvao, iskazao saučešće, podijelio bol povodom preseljenja našeg lidera akademika muftije Muamera Zukorlića upravo bio potpredsjednik Skupštine Srbije dr. Orlić koji je isto tako došao u Novi Pazar, prisustvovao dženazi, ispratio na Bolji svijet i podijelio bol sa građanima Novog Pazara, sa Bošnjacima i sa svima onima koji su poštovali rahmetli muftiju Zukorlića. To je nama dodatna obaveza i kao ljudima i kao Bošnjacima i to je rezultat one politike koju je zagovarao rahmetli muftija Zukorlić, politike pomirenja i politike razbijanja stereotipa, politike približavanja građana Srbije jednih drugima.

Dr. Fehratović kazao da će Stranci pravde i pomirenja pripasti mjesto potpredsjednik Skupštine Srbije.

– Naravno, u duhu toga i jeste ovaj prijedlog za potpredsjednike Skupštine R. Srbije kao što rekoh – mi kao izabrani predstavnici predstavljamo ogledalo R. Srbije i jako je dobro što će i među potpredsjednicima biti 7 potpredsjednika različitih političkih pitanja, ideologije i među njima potpredsjednik SPP-a, što je jedan od kontinuiteta nastavka politike koju je rahmetli akademik muftija Zukorlić implementirao. Također, u duhu ovoga što sam govorio mi kao politička partija i kao stranka koja zastupa autentične interese kako Bošnjaka tako i svih manjinskih naroda u ovoj državi i građane R. Srbije među svojim glasačima imamo i pripadnike makedonskog naroda, građane R. Srbije, pa ću ja iskoristiti i ovu priliku da im čestitam njihov poseban praznik Ilinden – Dan R. Sjeverne Makedonije. Isto tako, kao još jedna od vrijednosti koja nas sve spaja, jer je to u pravoslavnoj, srpskoj tradiciji Ilindan, a u bošnjačkoj tradiciji Aliđun. Hoću da kažem da su to sve vrijednosti koje trebamo baštiniti i da ćemo kao narodni poslanici u periodu koji je pred nama iskazivati, kako bismo sve ono što jeste ogledalo multikulturalne, multietničke R. Srbije u kojoj su svi građani bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost jednaki i Srbije koja će garantirati slobode i prava svakom građaninu svoje države, kazao je dr. Jahja Fehratović.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img