17.2 C
Novi Pazar

Promovirana knjiga “Česme (hajrati i zadužbine u barskom kraju)” autora Mirsada Kurgaša

Array

Published:

U okviru 35. Barskog ljetopisa koji se u Baru održava od 15. jula do 27. avgusta, sinoć je na platou ispred Dvorca kralja Nikole promovirana knjiga „Česme (hajrati i zadužbine u barskom kraju)“ autora Mirsada Kurgaša.

O knjizi je pored autora govorio i akademik Šerbo Rastoder, a promocijom je moderirao Radomir Petrić.

Na značaj Kurgaševog djela za istraživanje i očuvanje impozantnog broja zadužbina iz različitih vremenskih perioda koje u cijelosti ili djelimično i danas postoje ukazao je i akademik prof. dr Šerbo Rastoder.

„Riječ je o nekoliko stotina lokaliteta u barskom kraju na kojima je autor pronašao česme, tarihe ili natpise koji stoje iznad, na osmanskom ili na našem pismu, pri čemu je svaki ovjekovječen fotografijom i prezentovan u savršenom geografskom redu barskog kraja što je, između ostalog, svjedočanstvo autorove neizmjerne upornosti“, istakao je Rastoder.

U ovaj projekat, Kurgaš je krenuo sa ciljem da ispoštuje vakufe, zadužbinare, bez obzira na one koji će te česme koristiti, ko su im autori ili vlasnici.

„Čuveni putopisac Elvija Čelebija kazao je kako je Sarajevo šeher sa stotinu česama. Mi smo ih, tokom trogodišnjeg istraživanja u barskom kraju pronašli preko 130, a onda držeći se hroničara Mula Mustafe i njegove izreke da sve što se pamti zaboravi se, a sve što se zapiše ostane zapisano, riješili smo da to sačuvamo jer smo vidjeli da te česme neumitno propadaju“, kazao je Kurgaš.

Kurgaš je pozvao i nadležne institucije da preduzmu nešto na polju zaštite ovih kulturnih dobra.

„Ovoliki broj česama nije zanemarljiv ni sa strateškog aspekta i mislim da bi, pod hitno, trebalo sačiniti katastar česama i staviti ih pod zaštitu. Jednostavno, neophodno je da se nadležne institucije pobrinu i da sačuvaju te bisere koji su neminovno nesporne vrijednosti, sa istorijskog aspekta, ali isto tako i sa geostrateškog“, rekao je Kurgaš.

Istakao je da su najbolje očuvane one česme koje su bile najudaljenije od ljudi.

“U manje naseljenim mjestima česme su bolje očuvane nego one koje su se nalazile u mjestima sa više stanovništva. Mora se imati u vidu da morate nekoga da naučite da vodi računa o onome što mu pripada.”

Knjiga „Česme (hajrati i zadužbine u barskom kraju)“ autora Mirsada Kurgaša, pripremljena je i odštampana bez njegovog znanja, od strane porodice, kao svojevrstan poklon i iznenađenje njemu.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img