25.1 C
Novi Pazar

Muftija Dudić o predstojećem popisu stanovništva: FARZ NAM JE DA SE POPIŠEMO ONAKO KAKO TREBA! I IBLIS JE ADEMA A.S. NAGOVARAO DA NE BUDE TO ŠTO JESTE!

Array

Published:

Predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić govoreći jučer na manifestaciji Dani bošnjačkog jedinstva, koju Matica bošnjačka i Zajednica sandžačke dijaspore organiziraju širom Sandžaka pod pokroviteljstvom Islamske zajednice, govorio je o važnosti predstojećeg popisa stanovništva koji nas očekuje u oktobru.

Dio obraćanja, zbog važnosti, prenosimo u cjelosti:

– Imajući u vidu da je u mjesecu oktobru popis stanovništva, braćo i sestre, zato smo i nazvali ovu šetnju kroz gradove Bošnjačko jedinstvo. Bez obzira ko kojoj partiji pripadao, političkog ubjeđenja bio, ako muslimani na ovome popisu ne budu svjesni kao narod i ako ne budu na nivou, zapamtite da nam se može desiti da budemo statistička greška. Po svim proračunima, mi muslimani u ovoj državi, osim srpskog pravoslavnog stanovništva, na drugom smo mjestu. Kada kažem pripadnika islama, govorim o sljedbenicima dina Muhammeda s.a.v.s., ummeta Pejgambera a.s. Nismo mi na trećem niti na četvrtom, već na drugom mjestu. To što mi tvrdimo da smo na drugome mjestu, a tamo piše nešto drugo, ovo se naše ne pika. Ono što se nije zapisalo, nije se ni desilo.

Htio sam kroz ovu Monografiju da mi pišemo i pričamo o nama i da biblioteke naše to imaju. Najmanje je bitna prodaja knjige. Bitnije je da ona ostane u našim institutima pokoljenjima, generacijama koje će doći nakon nas. Ako ne budemo na ovome popisu jasno napisali da mi je vjera islam, nacionalnost Bošnjak i da govorim bosanskim jezikom, reći će: „Vi ste muslimani.“ Oni to ne spore. Šta ima meni ko da kaže da sam musliman. Mi se prenemognemo kada čujemo nekoga da kaže: „Ipak je Muhammed“ – a mi kažemo s.a.v.s. i donosimo salavat na Pejgambera – „bio veliki čovjek.“ Mi ga počnemo citirati što je rekao nešto što mi znamo, što nas islam uči. Počnu se neki naši intelektualci prenemagati kada neko kaže nešto lijepo o islamu, kao da je meni trebala nečija potvrda o miljeniku Poslaniku s.a.v.s. i vrijednosti namaza i posta. Šta me briga što je to rekao – on je na dobitku što je to rekao. On se vraća u brazdu. Neko kaže da Bošnjaci postoje, a onda se naše uvjerenje potvrđuje i mi se kao obradovali što su oni rekli da smo Bošnjaci. Nećeš ti meni određivati šta sam. Onda prave smutnju, kažu: „Bošnjaci, ali govorite bošnjačkim jezikom.“ Braćo i sestre, zreo smo narod, nemojmo to dozvoliti. Farz nam je, obaveza nam je. Pozivam sve političare i našeg običnog čovjeka da maksimalno damo doprinos da nam se ne desi, jer narednih deset godina nećemo imati pravo ispraviti grešku ako u oktobru mjesecu ne budemo svi bili jedno i ako tada ne damo maksimalan doprinos da svi u ovoj državi koji su u religijskom smislu muslimani upišu vjeru islam. Oni koji su Bošnjaci da kažu da su Bošnjaci, oni drugi koji misle da nekoj drugoj naciji pripadaju da kažu to što pripadaju.

Ponovno će biti poigravanja sa Torbešima, Gorancima, Pomacima, jer će možda doći vrijeme da će nam neko upisati u tom upitniku da se pišemo kao Sandžaklije. Sandžaklija je geografska odrednica i nema veze sa nacionalnom sviješću i nacionalnošću. Bio sam u Prizrenu prije nekoliko dana, a onda u Labuništu gdje ima preko 7000 Bošnjaka. Kada trebaju da su Torbeši – tako se pišu. Kod makedonskih muslimana 2000 se izjasnilo kao Bugari. 200.000 Makedonaca izjasnilo se da su Bugari. Bugarska je članica Evropske Unije i ko god se izjasni kao Bugarin dobija njihovo državljanstvo. Tamo imaju Pomaci – ponovo Bošnjaci. To su sve lokalizmi i geografske odrednice. Samo što nam ne kažu: „Svi mogu da budu ono što jesu, ali vi nemojte – mi ćemo vama da govorimo šta ste vi.“

Prokleti Iblis nagovara Adema a.s. da ne bude ono što jeste. Allah podučava Adema pejgambera imenima stvari. Mi se busamo u grudi da smo veliki muslimani, a onda ćete čuti neke da kažu kako ih to ne zanima i kako to ne priznaju. Slab je to musliman i tanak je njegov iman i upitan ako kaže da ga ne zanima popis stanovništva. Ima nas toliko koliko se budemo pravilno prebrojali. Prebrojavanje je jako bitno, jer kada kažemo da nas ima 700.000 u islamu, na osnovu tolikog broja imate određene privilegije. Ali oni kažu: „Ima vas 235.000. To što vas ima više ne važi vam se.“ I kada se budu određivale određene privilegije, dotacije i donacije, zapošljavanja, obavezno se uzima procentualno koliko vas je. Kada naši političari traže da se nešto uradi, oni kažu: „Pa vas nema toliko, šta hoćete? Vaša priča nema utemeljenja jer vam niko nije branio da na popisu kažete ko ste. Sami ste to trebali da uradite.“

Draga moja braćo i sestre, ja vas molim da budemo jedinstveni. Ako neki nisu htjeli da prihvate jedinstvo Zajednice i napravili sebi najveću grešku, nimalo nama nisu naudili jer su nam očistili redove. Ali ovo je narednih deset godina trasiranje puta gdje će naša pozicija biti. U oktobru svi oni koji su sa ovih prostora, ovdje i u dijaspori, imaju pravo da se izjasne šta su. Bošnjaci su Bošnjaci, od pamtivijeka su ovdje i nisu došli niotkud. Ovdje su naši preci rođeni, ovdje živimo, mi nismo doseljenici, imamo svoj maternji jezik. Reći će da je to srpski, pa ako je isto neka bude bosanski. Vuk Karadžić je itekako govorio bosanskim jezikom i prvi rječnik u Skupštini je rječnik bosanskog. Ako je isto neka bude kako je naše. Zato vas molim, večerašnje započinjanje promocije i druženja neka bude u duhu bošnjačkog jedinstva i pripreme za mjesec oktobar kada je popis stanovništva.

Zahvaljujem se Matici bošnjačkoj i Zajednici sandžačke dijaspore. Drago mi je da smo u ovom odabranom danu krenuli iz Tutina i ako Bog da mi sa pozicije Islamske zajednice ćemo u septembru kroz hutbe opominjati naš narod i vjernike da ne prepuštamo našu sudbinu drugome već da sudbina bude u našim rukama.

SANA

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img