35 C
Novi Pazar

Položen kamen temeljac za Islamski centar u Trnavi

Array

Published:

Mešihat IZ-e u Srbiji, Muftijstvo sandžačko i medžlis IZ-e Novi Pazar položili su kamen temeljac za izgradnju Islamskog centra u novopazarskom naselju Trnava. Delegaciju Islamske zajednice predvodio je predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić. Među prisutnima i delegacija Stranke pravde i pomirenja predvođena narodnim poslanikom dr. Jahjom Fehratovićem.
Vakif Zaim Ljajić činom uvakufljenja upisao je sebe u red onih koji grade i podiže Allahove kuće.

Odlomak iz Časnog Kur’ana na početku je proučio direktor Medrese Gazi Isa-beg hfz. Adnan ef. Dupljak.
Dobrodošlicu prisutnima poželio je glavni imam novopazarskog medžlisa dr. Enver ef. Omerović uz poruku da će vjera islam živjeti na našim prostorima dok je vjernika koji su svjesni izgradnje Allahovih kuća.

Zamjenik predsjednika Mešihata i muftija beogradski dr. Rešad ef. Plojović ističe kako će Islamski centar u Trnavi objediniti sve džamije tog novopazarskog naselja.

“Ovdje imamo tri džamije, a sve će ih ovaj Islamski centar, ako Bog da, ujediniti. Pitaće neko šta će na 50 metara od džamija Islamski centar? Treba znog svega onoga što ovaj dio grada uskoro treba da bude. Ovdje je puno slobodnog prostora, pa će se uskoro ljudi ovdje masovnije naseljavati. Zato on treba da ujedini ovaj dio grada. Život na jednom prostoru nije život bez Islamskog centra. Molim Gospodara da nagradi vakife, sve vas koji ste danas ovdje u ovom posebnom danu”, kazao je dr. Plojović.

Muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević poručio prisutnima da je širenje istine najveća obaveza ljudskom rodu. Kada god je oslabilo znanje u našem narodu – otimani su vakufi i istina je počela iščezavati.

“Mi smo kao ljudski rod zaduženi najvećom obavezom, a ona znači da smo prihvatili širiti istinu. Istina ima dva stuba na kojima jača i pobjeđuje. Prvi stub jeste obrazovanje koje stičemo u svojim porodicama, u našim institucijama kroz vrijeme. Drugi stub na kojem opstoji i širi se istina i dobro jeste vakuf. On je bedem i polazište na kojem funkcionira i kreće se obrazovanje i istina. Onog momenta kada je znanje počelo da iščezava sa naših prostora, pa su otimani vakufi i istina je počela da iščezava. Kada je znanje počelo da jača, onda su i vakufi počeli da se vraćaju i istina je postala jasna. Naša institucija je najbolji primjer. Mi u Vakufskoj direkciji, hvala Allahu, ne možemo stići da sve vakufe ispotpisujemo. Zato je ovo nova stranica za naselje Trnava, jer će ovdje blistati znanje kroz dječiju ustanovu “Reuda”, kroz Školu Kur’ana Časnog koji će biti u sklopu Centra. Neka je mubarek olsun”, kazao je muftija sandžački hfz. Kujević.

Istina je samo jedna – poručije predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić. Vakifi su prvaci koji će stati u saf vakifa koji će predvoditi Muhammed s.a.w.s.

“Nikada ne postoje dvije istine. Postoji samo jedna. Kao što je Allah jedan. Nema više božanstava. Ne može biti da su i ovi i oni u pravu. Tako nas Kur’an ne uči. Danas smo svi iz Zajednice ovdje. Povod je Zaim, onaj prvi, onaj vrijedni, koji je odlučio da se odrekne vlasništva svoje zemlje, te da je uvakufi, da je da u zajam Uzvišenom Gospodaru. Tako sebe svrsta u red onih koji će biti u safu vakifa koji će predvoditi Muhammed s.a.w.s. Ovo će biti do Sudnjega dana u službi zajednice, u službi vjernika. Neka mu dragi Allah ukabuli”, kazao je muftija dr. Dudić.

Uslijedio i poziv onima koji su se odmetnuli od džemata da se u njih i vrate, kako kaže Muftija, za njihovo dobro.

“Ljepše bi možda bilo da uvijenije pričamo, da istinu ne iznosimo. Ali Allah nas time duži. Mi pozivamo one koji su se odmetnuli iz džemata da se vrate. Za njih je bolje. Nama ne mogu nauditi neka znate braćo i sestre. Islamska zajednica je jaka i stabilna. Sve ovo dokaz je tim riječima. I kad smo se jučer dogovarali pozvao sam sve muftije i kazao im da svi skupa dođemo. Zbog samog berićeta. Znajte, na čijoj je Allah strani – taj je pobjednik. Budite ponosni, na strani ste graditelja, a ne rušitelja. Iz Novog Pazara šaljemo poruku islama i selama, ljepote i dobra. Neka je mubarek olsun”, kazao je muftija dr. Dudić.

Dovu je na kraju proučio muftija novosadski Nedžad ef. Hasanović. Uz učenje tekbira pristupilo se polaganju kamen temeljca.

SANA

 

 

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img