26.3 C
Novi Pazar

U Prijepolju organizirana promocija lista Glas islama

Array

Published:

U haremu Velike džamije u Prijepolju je u okviru manifestacije “Dani bošnjačkog jedinstva” održana promocija lista Glas islama.

Skup je počeo desetominutnim isječkom sa obilježavanja 25. godišnjice lista Glas islama na kojem je rahmetli muftija akademik Muamer Zukrolić govorio o važnosti ovog glasila Islamske zajednice u Srbiji.

Na promociji su govorili Salahudin Fetić, dr. Hajrudin Balić, Alen Duraković i Elvir Kukuljac, a prisutnima se u ime domaćina obratio i imam Mahmut-begove džamije Elmedin ef. Bećirović.

“Poštovana braćo i poštovanj vjernici u ime domaćina, odnosno Medžlisa Islamske zajednice u Prijepolju želim da vam se zahvalim na tome što ste došli ovdje večeras u haremu centralne Mahmut-begove džamije, moleći Allaha dž.š. da vas nagradi i da nagradi naše večerašnje izlagače, sa dovom da se u što većem broju i ovako lijepim povodom okupljamo.”

Urednik lista Glas islama u perodu od 2008-2009. dr. Hajrudin Balić naglasio je da mu je bila čast boriti se kroz Glas islama za istinu.

“Drago mi je što možemo ove trenutke provoditi u ivako dovnom ambijentu i što na ovaj način pokazujemo da smo narod koji baštini kukturu, baštini iskonske vrijednosti koje nadilaze ono prolazno, ono svakodnevno i što smo narod koji poštuje riječ, poštuje pero, poštuje novini, poštuje znanje i na ovaj način ste i i vi vašim prisustvom pokazali a i mi kao zajednica da zaslužujemo položaje koji su predviđeni za narode koji znaju šta je kultura, koji baštine kuturu i tako dalje. Drago mi je što učestvujem na ovako značajnoj manifestaciji, odnosno promociji bošnjačkog jedinstva ili ja bih bolje rekao apelu i vapaju da konačno dođemo do nekakvog jedinstva. Prof. Ferid Muhić, naš akademik bi rekao kada se o nekoj temi mnogo priča i govori to je dokaz da je ta tema jako bitna i da nam ona nedostaje, i mi kada ističemo jedinstvo to znači da nam ono nedostaje i da je ono sušta potreba. Čelnici iz Islamske zajednice sa kolegama iz kulture na ovaj način pozivaju sve aktere da se konačno okupimo oko jedne riječi, oko jedne poruke pod svjetlom Muhammeda a. s. Glas islama je naša historija, slobodno otvorite brojeve i vidite kroz šta je sve naš narod prošoa. Bilo mi je zadovoljstvo ucestvovati u radi Glas islama, raditi i boriti se.”

Prisutnima se obratio i predstavnik dijaspore Elvir Kukuljac, ističući da je svoju ljubav prema Sandžaku gajio, zalivao i bivao inspiriran radom, borbom i putem koji je trasirao rah. muftija Muamer Zukorlić kroz Islamsku zajednicu i sve druge ustanove i organizacije koje su proistekle sa tog izvora.

“No, džaba bi bile i aktivnosti, i trasirani put i sve ostalo, da od samog početka, nije bilo medija koji će taj čisti izvor, poruku, trasu puta, i iskru nade da u Sandžaku nije sve propalo, prenijeti do nas u dijaspori, prije svega kroz Glas islama, potom web portale, televiziju, radio, Youtube kanale i društvene mreže.
Zato u ime svih onih u dijaspori koje večeras predstavljam ovdje imam obavezu i želju da se zahvalim medijskom sistemu koji je proistekao iz Islamske zajednice, prije svega Glas islama koji je večeras tema oko koje se okupljamo, ali i svi oni drugi mediji koje sam pobrojao, koji su sve ove godine iza nas, dostavljali nam, simbolički rečeno, čistu vodu sa izvora do nas, neuprljanu. Pa i kada bi je neki tamo-oni uspjeli pomalo uprljali, oni su bili tu da nam pokažu kako izgleda čista voda čime bi neutralisali sve one prljave vode, tj. fitne, koje su se širile i danas se šire, ali kod nas u dijaspori nikada nisu niti će imati efekta.
Pored zahvale njima, želim da sa ovog mjesta uputim apel, molbu, zahtjev – da onako kako su to činili protekle dvije ipo decenije, da tako nastave u budućnosti, i još jače, jer je to nama svima, ali posbeno u dijaspori jako potrebno, pogotovo nakon smrti našeg rah. Muftije, koji je imao tu furkansku snagu da nam razdvoji čisto od prljavog, i ne dozvoli da prljava vijest uprlja našu svijest.“

Stalni dopisnik Glas islama Alen ef. Duraković naglasio je da je trajna sadaka kada čovjek ostavi djetetu knjige iz kojih će učiti.

“Glas islama izlazi punih 25 godina, to nije komercijalno glasilo, to je glasilo koje ima svoju misiju, zapravo ako pogledate osnovu i ideju osnivanja vidjet ćete da su i jedne i druge novine osnovali dva velika reformatora. Jedan je bio rahmetli Husein Đozo, a drugi rahmetli muftija Zukrolić. Sa druge strane, ljudi često zaboravljju da je Glas od glasnik, glasilo, onaj koji donosi vrlo važnu vijest, na osnovu te vijesti se kasnije formiraju događaji i vi ako pogledate na primjer i dan danas u Srbiji imate jako puno nerazjašnjenih ubistava novinara koji su govorili o istini i prenosili stvarna dešavanja. Na prostoru Sandžaka osim Polimlja, vi nemate neko drugo glasilo osim glasila Islamske zajednice koje je izlazilo u kontinuitetu i koje je kasnije iznjedrillo i druga glasila, druge časopise i godišnjake.
Vi kada pogledate teme koje delegira Glas islama vidjet ćete da su to teme koje obuhvataju vjeru, delegiraju događaje iz džemata, imate društvene događaje. Glas islama je jedino glasilo na ovim prostorima koje traje 25 godina sve ostalo ima neke prekide, neke nedostatke i tome slično.”

Prisutnima se obratio i glavni urednik lista Glas islama Salahudin Fetić ističući da je Glas islama temelj vjerskom novinarstvu u Sandžaku.

“Glas islama je sa ove tačke i distance, posmatrajući ga unazad 25 godina, jako ozbiljna svojevrsna arhiva Sandžaka, Islamske zajednice, Islama, muslimana i Bošnjaka na ovom prostoru. Glas islama je, po svjedočenjima svih, u proteklom periodu, bio svijetla tačka na medijskom nebu, kada su u pitanu, vjera, nacija i kultura nas muslimana, Bošnjaka Sanžaka. Glas islama je jedini štampani medij u Sandžaku koji u kontitnuitetu radi 25 godina; Šta ti znači? Bez ozbiljnih medija, nema kulture, bez kulture nema ni naroda. Osnovni moto Glas islama je NAJLJEPŠI GOVOR, tj. ajet iz Kur’ana Časnog, sura Fussilet – Objašnjenje, ajet 33. – A ko govori ljepše od onoga koji poziva Allahu, koji dobra djela čini i koji govori: ‘Ja sam, doista, musliman! Glas islama je nastao iz potrebe Islamske zajednice da izađe iz medijske izolacije i mraka, bio jedini medijski štit u teškom vremenu agresije, iz kojeg se izrodila plejada medija koji danas sijaju medijskim nebom Sandžaka i šire, i bit će takvim dok postoji, ako Bog da!”

Manifestacija “Dani bošnjačkog jedinstva” biće nastavljena u subotu, 13. avgusta u Priboju, promocijom knjige “San o slobodnom Sandžaku” autora Enesa Nuhovića.

 

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img