32.5 C
Novi Pazar

U Novom Pazaru otvoren Generalni konzulat Bosne i Hercegovine

Array

Published:

Danas je u Novom Pazaru otvoren Generalni konzulat Bosne i Hercegovine. Konzulat je otvorila ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković.

Svečanom otvaranju prisustvovali su zvaničnici Republike Srbije, grada Novog Pazara, opština Tutin i Sjenica, kao i predsjednik Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić i lider Socijaldemokratske partije Srbije Rasim Ljajić, te narodni poslanici iz Sandžaka. Ovom događaju prisustvovala je i delegacija Mešihata Islamske zajednice u Srbiji predvođena muftijom sandžačkim hfz. Abdurrahman ef. Kujevićem.

Turković istakla da je ovo 57 diplomatsko- konzularno predstavništvo BiH.

– Otvaranje Konzulata još je jedan korak ka unapređenju dobrih odnosa BiH i RSrbije. Istorijski čin pokazuje da je BiH opredijeljena susjedima kroz uvažavanje što je put za bolji život i razumijevanje.

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac uvjeren je da će Konzulat dati značajan doprinos i služiti svim građanima, naročito onima porijeklom iz Sandžaka.

– Procedure će biti olakšae i ubrzane, a ovaj korak napredak je u odnosima dvije zemlje. Želimo da Bošnjaci budu most između dvije zemlje.

Državni sekretar u Ministarstvo spoljašnih poslova Republike Srbije Nemanja Starović ističe da otvaranje Konzulata daje dodatan impuls proširenju saradnje s BiH i dobrih odnosa kroz intenziviranje svih pitanja.

– BiH jedan je od najvažnijih pratnera i ekonomska saradnja mora biti u fokusu pogotovo zbog sukoba u Ukrajini i odlaska stanovištva. Vjerujemo da će BiH pristupiti inicijativi Otvoreni Balkan. Konzulat će dati doprinos unapređenju međusobnih i konzularnih odnosa. Vjerujemo da će BiH uvažiti otvaranje Konzulata Srbije u Bijeljini.

Predsjednik Stranke pravde i pomirenja Usame Zukorlić u izjavi za Sandžak televiziju kazao da će Konzulat umnogome olakšati ostvarivanje prava državljana BiH koji žive u Sandžaku i Srbiji.

– Otvaranje ovog Konzulata značajno je i zbog specijalnog odnosa koji Bošnjaci Sandžaka imaju sa Bosnom i Hercegovinom jer smatraju Bosnu i Hercegovinu svojom domovinom. Ja se nadam da će ovaj Konzulat doprinijeti i inteziviraju investicija iz Bosne i Hercegovine u Sandžaku slijedom tradicije kakvu je započeo Kanton Sarajevo. Bilo je govora više puta kada je Srbije gradila osnovnu školu u Bosni i Hercegovini, očekujemo sada bosansku školu ovdje u Sandžaku.

Prostorije Generalnog konzulata nalaze u ulici Kosančićeva 57, u prizemlju zgrade smještena je multifunkcionalna sala za prijeme i kulturne večeri, dok su na spratu kancelarije zaposlenih.

Vlada Srbije je saglasnost za otvaranje ovog diplomatskog predstavništva dala krajem februara prošle godine.

Riječ je o Generalnom konzulatu u kojem će državljani BiH moći da izvade pasoš, putni list, rodni list i obave druge konzularne poslove.

Ovo diplomatsko predstavništvo pokrivaće šest sandžačkih opština : Novi Pazar, Tutin, Sjenicu, Novu Varoš, Priboj i Prijepolje.

Prošle godine, u ovom gradu, otvoren je generalni konzulat Turske.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img