18.5 C
Novi Pazar

Cijena struje za domaćinstva od danas skuplja za 6,5 posto

Array

Published:

Struja je od danas za domaćinstva i male kupce viša za 6,5 posto. Istovremeno, na snazi su preporuke za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije. Mogu obezbijediti uštede od 15 posto, kaže ministrica Mihajlović, podsjećajući  da će domaćinstva koja budu imala niži račun u odnosu na isti mjesec prethodne godine biti stimulisana dodatnim popustima.

Svi mi možemo da snizimo potrošnju električne energije. Već su neke lokalne samouprave krenule u te mjere i smanjuju javnu rasvjetu. Svaka treća sijalioca može da svijetli. Možemo uraditi neke stvari koje neće ugroziti ni našu bezbjednost ni to da imamo dovoljno struje ali će nam pomoći da snizimo potrošnju energije i samim tim da manje novca dajemo na uvoz električne energije, kaže Zorana Mihajlović Ministrica rudarstva i energetike

Preporuke, nada se, mogle bi biti i obavezne

-Mislim da je to jedini način da ne pričama o milijardama eura koje trebamo dati do kraja marta sa obezbijedimo dovoljno gasa, dovoljno struje, nešto malo nam treba i mazuta. Nama će trebati po ovim cijenama koje su danas minimum tri i po do četiri milijarde eura da sve to isplatimo računajući da ćemo uvoziti mnogo više struje u novembru, decembru, januaru.

Prema njenim rečima, Ministarstvo je donijelo preporuke ne samo za domaćinstva, nego i za gradove i opštine, za državnu upravu i javna preduzeća koja treba da sačine svoje planove smanjenja potrošnje.

Mnogi se danas bune što smo rekli da je cijena za komercijalnu potrošnju električne energije otišla sa 75 eura na 95 eura po megavat-satu. Treba svi da znamo da je ta cijena 630, 650 eura po megavat-satu u Evropi, dakle osam-devet puta je naša cijena niža. Sve što smo kao država mogli mi smo uradili ili radimo, ističe ministrica

Kakva će cijena biti u decembru niko ne može reći ali je jasno da mira u energetici neće biti u godinama ispred nas.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img