35 C
Novi Pazar

Dr. Fehratović: Popisom potvrditi i da je islam druga po brojnosti religija u Srbiji

Array

Published:

Važno je u Sandžaku govoriti o popisu stanovništva ali zbog činjenice da mnogo Bošnjaka živi izvan ovog prostora fokus treba raditi i na ohrabrenju Bošnjaka i u Vojvodini, Beogradu, pograničnom dijelu uz Drinu i širom Srbije da se pravilno nacionalno izjasne.

– Od toga koliko se upišemo zavisi koliko će u obrazovanju imati odjeljenja na bosanskom jeziku, koliko će biti zaposlenih u tim prosvjetnim institucijama, koliko će također imati ljekara i u svim drugim državnim institucijama ljudi. Bitno je da svaki Bošnjak u Republici Srbiji i onaj koji je u dijaspori iskoristi svoje pravo da se upiše da bismo imali konačnu brojku, ističe dr. Jahja Fehratović Predsjednik Matice Bošnjačke.

Podsjeća na tvrdnju da su trećina stanovništva u Srbiji pripadnici manjinskih naroda, a najveći broj su Bošnjaci, Mađari, Albanci kao najorganiziranije zajednice.

– Da bi se to sad pokazalo jako je važno iskoristiti ovo svoje pravo. Naravno, i da pokažemo ovu stavku da je islam druga po jačini religija u Republici Srbiji. To zahtjeva drugačiji tretman i vjere islama, Islamske zajednice i nas muslimana kao pripadnika vjere islama u mnogo čemu u ovoj državi ko i u svakoj drugoj, dodaje dr. Fehratović.

Udruženje za razvoj saradnje domovine i dijaspore organiziralo je onlajn panel o popisu stanovništva u Srbiji gdje su govornici bili dr. Jahja Fehratović, predsjenik Matice Bošnjačke i narodni zastupnik u Skupštini Srbije, historičar Esad Rahić, član Bošnjačkog nacionalnig vijeća i Mirza Čohadžić, magistrant na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu koji istražuje pitanja identiteta u Sandžaku.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img