20.3 C
Novi Pazar

Tužilaštvo krije rezultate analize posmrtnih ostataka pronađenih na Hadžetu

Array

Published:

Ni poslije punih pet godina javnost u Novom Pazaru nije upoznata sa rezultatima analize posmrtnih ostataka pronađenih prilikom izgradnje nove zgrade Hitne pomoći.

Podsjećamo da je gradonačelnik Nihat Biševac u avgustu 2017. godine kazao da je u saradnji sa Tužilaštvom formirana komisija, uz obećanje da će javnost obavijestiti čim dobije prve rezultate. Međutim, od tada do danas tajac. Ispostavilo se da Tužilaštvo o rezultatima nije obavijesti Grad Novi Pazar.

U odgovoru koji nam je dostavljen iz Gradske uprave saopšteno da je gradonačelnik Biševac 15. oktobra 2020. godine uputio dopis Višem javnom tužilastvu tj. Mileni Mrvić kao Višem javnom tužiocu, kojim je tražio:

– Informacije da li je vještačenjem posmrtnih ostataka utvrđen uzrok smrti;
– Nalaz i mišljenje Instituta za sudsku medicinu, kome je povjeren naprijed navedeni
posao;
– Informacije gdje se nalaze posmrtni ostaci i da li postoji mogućnost preuzimanja
istih radi sahranjivanja;

Do dana 23. avgusta 2022. godine gradonačelnik Biševac nije dobio odgovor.

Agencija SANA pokušala je da rezultate analiza dobije od Višeg javnog tužilastva, međutim odgovor nije stigao, pa je pokrenut postupak pred Povjerenikom za informacije od javnog značaja.

Ovo pitanje je jako osjetljivo iz razloga što se osnovano sumnja da radi o posmrtnim ostacima Bošnjaka koji su komunističke vlasti likivdirale 1945. godine i pokopale ih na Hadžetu.

Sam tok prikupljanja posmrtnih ostataka izazvao je burne reakcije Novopazaraca koji sumnjaju u stručnost obavljenog posla jer su pronađeni posmrtni ostaci pakovani u kartonske kutije od čipsa.

Mešihat Islamske zajednice u Srbiji u nedjelju 4. spetembra 2022. godine organizira tradicionalni pohod na Hadžet, gdje će se vakufskom dobru Mearif proučiti Jasini-šerif i dova za šehide Hadžeta.

dav

 

dav

 

dav

 

dav

 

 

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img