25.1 C
Novi Pazar

Novi Pazar na korak od uvođenja komunalne milicije

Array

Published:

Skupština grada Novog Pazara usvojila je odluku o formiranju komunalne milicije kojom su bliže određeni njene nadležnosti, poslovi koje će obavljati, kao i prava i obaveze komunalnih milicionara.

Predsjednik odborničke grupe Stranke pravde i pomirenja Sead Redžović izrazio je žaljenje što za razliku od ostalih gradova, grad Novi Pazar mnogo kasnije dobija odjeljenje komunalne milicije.

“Iz razloga što smo vidjeli da brojne insekcijske službe koje postoje u našem gradu, nisu ili dobro organizovane ili voljne da rješavaju probleme komunalne prirode u našem gradu. Žao nam je što do sada nismo imali to odjeljenje i to se vidi na ulicama našeg grada. Siguran sam da će komunalna milicija imati jako puno poslada riješi ove brojne nagomilane probleme, višedecenijske probleme sa kojima nismo mogli da se uhvatimo u koštac iz ne znam kojih razloga jer zaista najodgovornije institucije u našem gradu, organi u lokalnoj samoupravi su trebali da nas već uvedu u proces ili postupak rješavanja tih problema. Ono što je prelilo čašu jeste incident ekološki koji smo imali u junu mjesecu. Mi smo u planu imali da uvedemo to odjeljenje komunalne milicije i ranije ali eto ne znam iz kojih razloga nam se nije dalo ali poslije tog ekološkog incidenta svi smo podigli svoj glas, i mi ovdje u skupštini i građani Novog Pazara, a sve u cilju da zaista krenemo da gradimo okruženje u kojem ćemo živjeti zdravije i ljepše, to je upravo i zadatak i posao komunalne milicije.”

Odbornik Đerlek istakao je da je jako važno da komunalna milicija ne budu neki pojedinci koji će samo paradirati ovim gradom.

“To je ono što mene zabrinjava. Dakle, da li će ta komunalna milicija zaista doprinijeti da se sredi komunalni nered u našem gradu ili će pak to biti još jedno dodatno sredstvo za partijsko zapošljavanje i za širenje uticaja vladajuće stranke, koja god to stranka bila u budućnosti, jer znamo da se načelnika komunalne milicije ne postavlja po konkursu već ga postavlja, koliko sam video, načelnik Gradske uprave po nekom diskrecionom ovlašćenju. Znači, ne postoji konkurs, načelnika komunalne milicije postavlja načelnik Gradske uprave. Mi imamo mnogo problema kada su u pitanju ovlašćenja komunalne milicije, imamo zagađene rijeke, fekalije koje se izlivaju u rijeku, imamo kolaps u saobraćaju, imamo buku u ugostiteljskim objektima i sve te probleme kojima će se baviti komunalna milicija, nepropisno parkirana vozila i slično. Međutim, jako je važno da komunalna milicija ne budu neki pojedinci koji će samo paradirati ovim gradom ili koji će ne daj Bože prekoračiti njihova ovlašćenja i uterivati strah našim građanima, već da to zaista bude služba po mjeri građana, odnosno služba koja že raditi na doprinosu sređivanja komunalnog nereda koga imamo na sve strane.”

Odbornik Džanković je postavio nekoliko pitanja o izboru komunalnih milicionara.

“Hteo bih da pitam koji su tih 15 ljudi, kako su se oni birali i gdje će biti smješteni. Ne bih nikoga da vrijeđam, samo bih volio da znam tačno kako je konkurisano i na koji način su oni tu završili, gdje će oni biti smješteni in a koji način se sve to dešavalo kako bi ti ljudi došli da nam pomognu. Mislim da su moja dva prethodnika dosta toga kazali, ja bih želeo da ova komunalna milicija vrši svoj dio posla onako kako je to po zakonu, da uvažavaju ljude i sve građane Novog Pazara i da zajedničkim snagama dođemo do određenog cilja, da nam grad bude ljepši i bolji.”

O formiranju komunalne milicije govorila je i odbornica Pramenković.

“Ako pogledamo obim nadležnosti komunalne milcije vidjet ćemo da imaju veoma široke nadležnosti i da bukvalno sve one probleme koje imamo u gradu, nadležni su da ih kontrolišu, da upozoravaju građane, da rade na uvođenju reda, poštivanju zakona i tako dalje, da li je to pitanje komunalnih djelatnosti, da li je to pitanje brige o zaštiti vazduha i svakako pitanje svega onoga što predstavlja brojne probleme koji su se nagomilali u ovom gradu. Jedino što nijhe za očekivati jeste da se svi ovi problem samim angažovanjem komunalne milicije mogu riješiti, ovi su problem mnogo dublji, mnogo teži i ozbiljniji, tako da negdje nadzor od same komunalne milicije neće riješiti probleme zagađenosti vazduha, jedna od stavki je i kontrola redovnog odvijanja gradskog i prigradskog saobraćaja, dakle mi u našem gradu imamo krucijalne probleme gdje će uloga komunalne milicije negdje i biti adekvatna a negdje i besmislena sve dok temeljito i suštinski ne uredimo sve ono što nam nedostaje u ovom gradu a samo iz današnjeg skupštinskog zasijedanja čuli smo da nedostaje mnogo toga. Sa druge strane pitanje komunalne milicije, budući da imaju široke ovlasti, zapravo ne bi smjelo biti još jedna batina u rukama onih koji u jednom momentu možda mogu pristrasno i neobjektivno da se obračunavaju sa partijskim neistomišljenjicima, ili da se eventualno selektivno biraju građani kojima će se nešto zamjeriti u pogledu kršenja zakona, a možda drugima ne. Moramo imati u obzir i u vidu cjelokupnu jako delikatnu situaciju u kojoj se nalaze naši građani jer jedino ukoliko obezbjedimo adekvatne uslove za život, možemo tražiti poštivanje zakona u potpunosti. Niko nije za anarhiju, niko nije za nered ali neophodno je obezbijediti osnovne uslove za život a onda tražiti nadzor nad njima.”

Izmenjene su i brojne odluke kojim se reguliše sprovođenje komunalnih usluga, sa ciljem da se daju ovlašćenja komunalnoj miliciji za kontrolisanje njihovog sprovođenja i sankcionisanje prekršaja.

 

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img