26.3 C
Novi Pazar

Đerlek: Novi Pazar bez strateških dokumenta o kvalitetu vazduha i voda

Array

Published:

Na posljednjem skupštinskom zasjedanju u Novom Pazaru burna rasprava vodila se o Izvještaju o mjerama preduzetim u cilju saniranja ekološke katastrofe u vodotokovima, kao i mjerama za očuvanje vazduha i zemljišta u Novom Pazaru. Odbornik SPP-a kritizirao je izvještaj poručivši da nije napravljen niti prvi korak u rješavanju problema zagađenosti vazduha, vode i zemljišta u našem gradu.

“Vazduh u Novom Pazaru je zagađeniji 20 puta od najzagađenijeg grada u EU. Te dokaze sam iznosio na nekoj od prethodnih sjednica, gdje sam pokazivao kamerama te zvanične podatke. Po pitanju vazduha – ne možete govoriti i Toplani, jer o tome se govori gotovo deceniju Još za vrijeme gradonačelnika Meha Mahmutovića najavljivalo se izmještanje Toplane na biomasu, a nama život prolazi, mi umiremo, mi se razboljevamo. Najugroženija su djeca, to znaju doktori, kojima se razvijaju pluća, a potom i oni stariji koji oboljevaju od hroničnih oboljenja, srčani i moždani udari, a sve to kao posljedica zagađenog vazduha. I ne možete sadnicama rješiti taj problem. Tim sadnicama, odnosno tom drveću je potrebno 30 godina da bi oni proizvodili kiseonik. Niti možete da promjenite 70 kotlova u ovom gradu, ni to ne rješava problem. Ono što mi nemamo, a što moramo da imamo jeste program o zaštiti životne sredine. Mi nemamo strateški dokument, kao što nemamo plan o kvalitetu vazduha i to su polazne tačke. Bez toga mi ne možemo dalje govoriti o daljim mjerama zaštite. Kada pričamo o rijekama vidjeli smo da sve rijeke, gotovo sve spadaju u klase 4 i 5 što znači najzagađenije moguće rijeke. Kada je u pitanju zemljište, vidimo da ono ima visok procenat nikla, bakra, cinka, i svih materija koje zagađuju životnu sredinu. Imamo na desetine divljih deponija. Kiša koja pada prolazi kroz te divlje deponije, ulazi u zemljište, iz tog zemljišta raste bilje koje konzumiraju životinje, mi jedemo te životinje i sve to završava u našim tanjirima. Dakle, radi se o velikom problemu. Pogledajte naš grad, jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji i ne treba nam nikakav papir niti ikakav izvještaj, dovoljno je da uđete u Novi Pazar i da izađete iz njega i da vidite kakvo nam je stanje. Meni je žao što gospođica Mančić iznosi jedan izvještaj koji, nažalost, vrijeđa sve nas, jer je situacija alarmantna, a mi još uvijek nismo donijeli strateške dokumente bez kojih ni taj izvještaj koji smo čuli niti bilo šta što možemo čuti sa ove govornice nema apsolutno nikakvog niti smisla niti uticaja na sve ovo što nam se događa u našem gradu”, kazao je Edin Đerlek.

Za riječ se javio član Gradskog vijeća Fevzija Murić ističući da nije tačno da je Novi Pazar najzagađeniji grad u državi. Zagađanje Raške i Jošanice uporedio sa Savom i splavovima.

“Ja prosto ne mogu da prođem kraj toga da smo mi jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji, što zaista nije tačno. Možemo da uzmemo razne analize, uporedne podatke, pa čak i ovo što se tiče vazduha skoro smo na vijeću razgovarali, to su “pm” čestice koje su krupnijeg karaktera koje se tiču , prije svega, ložišta i mjesto gdje je postavljena ta jedan bazna stanica za mjerenje je na parkingu, gdje bukvalno non stop rade automobili, jedni se parkiravaju, drugi odlaze. Tražili smo da se postave na drugom mjestu, da imamo 2-3 mjesta pa da možemo da uporedimo. Nama je sasvim jasno da, recimo, Prvomajska ulica, Stevana Nemanje, Sjenička ulica, tamo gdje ide veća količina vozila, gdje je jak saobraćaj, sasvim je normalno da će da ima određenu količinu izduvnih gasova, raznih čestica i elemenata. Ali da smo mi najzagađeniji grad u Srbiji i ovo što slušamo vezano za otpadne vode, odnosno za kanalizaciju, pa grad Beograd cio ide u Savu. Čukarička rijeka, potok, sve je u Savu. Oni ljudi koji borave na onim tzv. splavovima, uživaju u hedonizmu i ostalom, oni bukvalno plivaju na kanalizaciji. Oni splavovi su na kanalizaciji”, ističe Fevzija Murić.

Đerlek replicirao, zamolivši Murića, da građanima ne vrijeđa inteligenciju.

“Dakle, ovdje se ne radi o političkom pitanju, pogotovo ne o stranačkom. Odmah da vam kažem. Ovdje niko od nas ne izlazi da bi se nadgornjavao sa političkim oponentima. Ovo je nadpolitičko pitanje. Ovo je pitanje javnog zdravlja. Gospodine Murić, ja vas zaista cijenim, ali vi ste izašli ovdje, deset minuta ste pričali, izveli ste jednu bujicu, jednu šumu riječi, jednu tzv. retoričku egzebiciju kako bi sve ono što smo prethodno rekli otišlo u zaborav. Prvo, ono što ste rekli, a što uopšte nije tačno, “pm” čestice nisu krupne čestice, to su one najsitnije, fine čestice. Provjerite taj podatak. Dakle, kažete da nismo najzagađeniji grad u Srbiji. Da, jesmo, uz Valjevo smo najzagađeniji grad u Srbiji, a kada su u pitanju “pm čestice 2,5 i pm 10 čestice” najzagađenij ne samo u Srbiji, nego zagađeniji 20 puta od najzagađenijeg u Evropi. Provjerite i to. Ja ništa ne iznosim osim bez argumentacije, niti jedan podatak. Dajete primjer Save i Dunava u Beogradu i splavova. Molim vas. Pa da li su Sava i Dunav u klasi 5 zagađenja? Da li mislite da mogu splavovi da zagade Savu i Dunav, kao što mogu odsjedne vode sa Golog brda i Batnjika koje se izlivaju u Rašku i Jošanicu? Molim vas, pa nemojte nam vrijeđati inteligenciju. Potpuno su stvari za neupoređivanje. Pričate o nagomilanim problemima. Da, jesu nagomilani problemi, to se ne rješava preko noći, ali mi nismo ni prvi korak napravili. Nemamo niti jedan strateški dokument, nemamo program o zaštiti životne sredine, nemamo plan o kvalitetu vazduha. Šta vam je sa planom o kvalitetu vazduha, gdje ste u zakonskoj obavezi da ga donesete? Šta je sa tim? Molim vas izađite i odgovorite mi”, završio je Đerlek.

Iako je pozvan da o planu kvaliteta vazduha obavijesti odbornike, Murić to nije učinio.

 

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img