25.1 C
Novi Pazar

Zukorlić u Frankfurtu – Pokazat ćemo kako se vodi BNV

Array

Published:

U hotelu Sej Sandžak u Maintalu održana je tribina pod nazivom: “Bošnjaci, jedinstvo i sloboda”. Frankfurt je oduvijek bio centrala bošnjačke dijaspore i vjesnik pobjede – poruka je sa skupa.

Koordinator SPP-a za dijasporu Ljutvija Balkan, u ime domaćina obratio se prisutnima. Pozvao Bošnjake ove metropole da još jednom pokažu snagu pobjede.

„Dobrodošlica predsjedniku u pobjednički grad dijaspore. Vi znate da je Frankfurt pobjednički grad i znate šta je bilo na posljednim izborima. Želim da vas pozovem da svi damo podršku našoj sestri, nosiocu liste dr. Misali Pramenković, jer ono Vijeće koje je sada na snazi nije Vijeće kakvo trebaju Bošnjaci da imaju. Hajmo svi, pođimo, pomozimo i oslobodimo naše gradove. Dajte da još jednom pokažemo našu snagu i neka se naša omladina uključi, a mi ćemo im pomoći, jer sve ovo na njih ostaje“, kazao je Ljutvija Balkan.

Predsjednik Zajednice sandžačke dijaspore Mithat Mujović obratio se prisutnima. Svi se ponose Frankfurtom, jer je to grad, ističe Mujović, gdje je rahmetli Muftija uvijek nosio pobjedu.

„Ovo je grad u kojem je Muftija uvijek pobjeđivao i vjerujte mi svaki put kada dođem u Frankfurt srce mi je kao planina, jer je ovdje bajrak pobjede i slobode podignut, jer svi mi iz drugih gradova iz dijaspore gledamo na vas. Elita koja nas predvodi, znajte, uložila je sve što ima i zna da oslobodi Sandžak od mraka i okova. Moramo osloboditi sandžačkog čovjeka da nema straha. Da ne saginje glavu pred mrakom, da ne brine da li će mu se dijete drogirati ili završiti u kockarnicama da ga više nikada ne možemo izvući odatle. Zato SPP nema alternativu i zato oslobađanje BNV-a nema alternativu“, kazao je Mujović.

Predsjednik SPP-a u Crnoj Gori mr. Seid Hadžić bio je jedan od izlagača. Ogledalo ponosnog i slobodnog sandžačkog čovjeka nalazi se u dijaspori, kazao je on.

„Dijaspora treba uzeti učešće u sve tokove društvenog život kod ns u Sandžaku. Naš čovjek u dijaspori je najočuvaniji i najpošteniji čovjek. Mi od vas očekujemo i kritiku i savjet, mi od vas u dijaspori očekujemo d učestvujete u kreiranju puta sa nama gdje ćemo to biti za 20, 30 i 50 godina. Vaš identitet ovdje, znajte, čuva se u Sandžaku“, poručio je Hadžić.

Nosioc liste „Jedinstveno za slobodno vijeće“ dr. Misala Pramenković dočekana je cvijećem i gromoglasnim aplauzima. Oni koji nemaju kapaciteta da ujedine Bošnjake nemaju moralni legitimitet da predvode Bošnjake.

„Da li neko kome je glavna uloga, funkcija, amanet da okupi sve Bošnjake ima legitimitet da vodi Vijeće ukoliko nema kapacitet da ujedini Bošnjake i da se prema svoj našoj djeci ophodi na isti način? Ko nama može govoriti o budućnosti, a za 30 godina rada mi bismo trebali slušati sate i sate izvještaja šta se to uradilo. Mi nemamo to. Mi imamo prosto spregu i onih koji vode BNV i koji vode politiku, a ne odgovrju amanetu koji im je povjeren od strane naroda. Zato je naša parola – oslobodićemo BNV, ako Bog da“, istakla je dr. Misala Pramenković.

Numeru „Muftiji“ izveo je njen autor Hamza Škrijelj. Emocijama i suzama na licima prisutnih još jednom su evocirane uspomene na rahmetli akademika muftiju Muamera Zukorlića.

Predsjednik SPP-a Usame Zukorlić kazao da je projekat bosanskog jezika ugrožen, te da su potrebne korjenite promjene kako bi zaustavilo urušavanje jedne od najvažnijih nacionalnih institucija Bošnjaka.

„Hvala vam za onu veličanstvenu pobjedu koju smo na posljednjim izborima imali ovdje. Sandžak ima dva dijela – onaj južni i sjeverni. Onaj sjeverni ima sljedeće gradove: Novi Pazar, Sjenicu, Tutin, Prijepolje, Novu Varoš, Priboj i Frankfurt. Hvala vam što ste ostali dosljedni Muftijinog amaneta. A njegov najveći amanet je da se nastavi njegov put. Zbog nečije politike koja traje 32 godine, nama je historijski projekat koji smo ostvarili poslije 100 godina da naša djeca mogu pohađati nastavu na bosanskom jeziku ugrožen i hoće da nestane. Braćo i sestre pitam vas: Hoćemo li da odbranimo projekat bosanskog jezika i bošnjačke kulture? Hoćemo li BNV koje je bez medijskog mraka? Hoćemo li Vijeće gdje će se poštovati odbornici? Neće više moći da rade šta su radili, jer će ekipa na čelu sa dr. Misalom da im dokaže i pokaže kako se vodi BNV“, kazao je Usame Zukorlić.

Predsjednik SPP-a istakao posebnu zahvalnost porodici rahmetli Edina Hamidovića na svesrdnoj podršci stranci. Ovakvi skupovi su poruka svima onima koji žele štetu SPP-u da u tome neće uspjeti – poručuje Zukorlić.

„Ovaj skup ovdje u Frankfurtu je boljka svima koji žele da sruše SPP. Nećete je srušiti! To vam i sa ovog skupa poručujemo. I kao što je rahmetli Muftija govorio da onaj koji želi napustiti kuću neće načiniti štetu kući, već samo sebi. Možda će biti malo neugodno, ali šteta je onome koji se odmetne“, kazao je Usame Zukorlić.

Poruka kojom je završen skup bila je da sandžačka dijaspora čvrstim koracima nastavlja putem rahmetli Muftije.

SANA

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img