18.5 C
Novi Pazar

Potpisan ugovor o osnivanju fonda za pomoć poljoprivrednicima

Array

Published:

U Novom Pazaru danas je potpisan ugovor o osnivanju revolving fonda – podrška poljoprivrednicima. Ugovor su potpisali direktorka misije Usaid-a u Srbiji, gradonačelnik Novog Pazara, direktorka Ana i Vlade Divac fondacije i drirektor agencija SEDA-a.

Gradonačelnik Novog Pazara je tom prilikom istakao da grad Novi Pazar shodno svojim mogućnostima svake godine izdvaja novac za poljoprivredu.

“Krenuli smo sa 5 miliona, sada grad izdvaja 15 miliona, uz vase učešće to je oko 20 miliona i stvarno možemo biti zadovoljni sredstvima i time na koji način se raspodjeljuju. Ovdje bih se prije svega zahvalio Međuopštinskoj uniji poljoprivrednih udruženja koja djeluju na teritoriji grada Novog Pazara i Poljoprivredno savjetodavnoj službi. Jednostavno vidimo veliki potencijal u razvoju poljoprivrede, znamo da je u prošloj godini sretstvima koja ste vi sami raspodijelili, obuhvaćeno preko 700 poljoprivrednih gazdinstava, da je to veliki bro ji vidimo tu veliki potencijal za zapošljavanje i razvoj našeg kraja, mogu da kažem da je to u gradu Novom Pazaru najveća fabrika na otvorenom i mislim da su potencijali veliki. Zato grad Novi Pazar izdvaja i pokušat ćemo još više tih sredstava da izdvajamo uz pomoć i Ministarstva poljoprivrede.”

Direktorka misije Usaid-a u Srbiji, Bruk Išam naglasila je da je vrijednost ovog fonda 6 miliona dinara koji će upravo biti namijenjeni za poljoprivredu i pomoć poljoprivrednicima.

“Napomenula bih da je Usaid 2020. godine počeo da sarađuje sa fondacijom Ana i Vlade Divac na ovom alternativnom modelu finansiranja koje smo nazvali lokalni fondovi za razvoj poljoprivrede. Ovi fondovi su osmišljeni tako da pomognu malim proizvođačima na lokalnom nivou, koji bi inače teško došli do pozajmice i kredita kod komercijalnih banaka. Samo u poslednje dvije godine podijelili smo preko 100 pozajmica lokalnim proizvođačima, što je više od 20 miliona vrijednosti kredita. Od danas u Novom Pazaru Usaid nastavlja ovu saradnju sa Fondacijom Divac i Regionalnim razvojnim agencijama i ovim počinjemo da uspostavljamo 14 novih lokalnih fondova širom Srbije, kojima ćemo dodijeliti pozajmice za lokalne poljoprivrednike. Kada se te pozajmice otplate, odobravat će se nove.”

Direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac, Ana Košel istakla je da Fondacija Divac preko 10 godina ulaže u razvoj poljoprivrede.

“Od samog osnivanja mi vjerujemo da je jedini put do uspjeha stvaranje partnerstva i podsticaj duha zajedništva i solidarnosti društva. Do sada, zajedno sa našim partnerima ali i dijasporom smo podržali preko 1500 poljoprivrednih gazdinstava. Kao što ste već čuli, danas zajedno sa gradom Novim Pazarom i Regionalnom razvojnom agencijom SEDA pokrećemo revolving fond za poljoprivredu sa ciljem da se stvore nove mogućnosti za finansiranje, koje su daleko fleksibilnije u odgovoru na potrebe za finansiranjem u odnosu na druge programe. Ovim putem poljoprivrednici i mali tradicionalni proizvođači koji inače teško dolaze do novca, neophodnog za proširenje proizvodnje, konačno mogu da obezbjede potrebna sredstva na transparentan i jednostavan način.”

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img