26.8 C
Novi Pazar

Klanjana dženaza šehidima Sjeverina

Array

Published:

Na godišnjicu od zločina kojeg su prije trideset godina počinili pripadnici srpskih paravojnih jedinica pod vodstvom Milana Lukića nad Bošnjacima u Sjeverinu klanjana je dženaza u kompleksu Spomen obilježja. Dženazu je klanjao reisul-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein-ef. Kavazović.

Komemoracije počela učenjem sure Jasin uz prisustvo najviših predstavnika IZ u BiH i Mešihata IZ u Srbiji predvođenih predsjednikom muftijom dr. Mevlud-ef. Dudićem, potpredsjednik Skupštine Srbije Usame Zukorlić, predsjednik opštine Priboj Lazar Rvović, predsjednik opštine Sjenica Munib Mujagić, nosilac liste “Jedinstveno za slobodno vijeće” dr. Misala Pramenković, pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara Nihad Hasanović, predstavnici Fonda za humanitarno pravo, narodni poslanici i državni sekretari i brojni drugi. Komemoraciji je prisustvovao i izaslanik predsjednika Srbije Veran Matić, koji je posebno ostao zapamćen kao pokretač projekta B92 ‘Nezavisni za istinu’, čija su prikazivanja direktno izazvala sudske procese na kojima se sudilo optuženima identifikovanim u ovom istraživačkom procesu kao počinioci. Za Sandžak TV podsjetio je na značaj projekta koji je doprinio rasvjetljavanju brojnih zločina i naglasio da je žalosno da i 30 godina poslije porodice čijih živih članova je sve manje, tragaju za najmilijima i da pravo na reparaciju nije ostvareno.

Omer ef. Hodžiċ, predsjednik organizacionog odbora i član porodice žrtava napominje da 30 godina porodice proživljavaju najtežu bol.

– Jedina lijepo je slika okupljenih danas u Sjeverinu. Koliko god godina još da prođe neċemo odustati od traganja, a ono što ne ide na ruku je vrijeme. Dosad su umrla 24 člana najužih porodica. Pomaka ima, ali i to što porodice očekuju da se procesuiraju svi nalogodavci i izvršioci, otvore zvanični arhivi, da nam se dodijeli status civilnih žrtava rata. Očekujemo da Zakon o obesteċenju bude promijenjen gdje se ponovo primijenjuju dvojni aršini, kazao je Hodžić.

Glavni imam Medžlisa IZ u Priboju Harun ef. Eminagiċ zahvaljuje reisu Kavazoviċu na dolasku, dr. Dudiċu i svemu što je učinio i čini u borbi za istinu, svim muftijama, imamima, političkim predstavnicima koji na svoj način daju doprinos.

– Najveċa je bol porodica. Svi smo čuli kakav je bio epilog. Umjesto da dokumet iz Strazbura bude visoko okačen, bačen je u smeċe. Mnogi su mislili da ċemo utihnuti, ali ne znaju da nikad nismo šutjeli, niti ċemo. Tu smo da budemo jasni i glasni u zahtjevima i da neċemo govoriti da su svi isti, kaže Eminagiċ podsjeċajuċi na hrabrost i odvažnost onih pravoslavaca, prijatelja koji su i onda i sad doprinijeli istini.

– Naš hak je obaviti danas dženazu, kaže, između ostalog, Eminagiċ uz poziv djeci i omladini da budu ambasadori i da se nikad ne desi da žrtva čeka milost zločinaca i da se nikad i nikome Sjeverin ne ponovi.

Predsjednik Mešihata IZ u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudiċ podsjeċa na događaj od prije 25 godina kada je Omer Hodziċ kao učenik Medrese pisao rad iz bosanskog jezika na zadatu temu pitajuċi kad ċe se otac vratiti.

– Danas se jednako osjeċa kao i oktobra 92. godine, a IZ šalje poruke selama s ovog mjesta i nikad neċe zaboraviti ubijene, da prezire zlo i mržnju i sve koji su odlučili da budu na strani zla, kaže, između ostalog mufija Dudić.

– Sve što je učinjeno neċe nas natjerati na pogrešan potez, ni mržnju ni osvetu. Očekujemo od svih bošnjačkih i srpskih političara da ulože dodatno napora da se nađu ubijeni, da se nigdje nikome ne desi ovo sto se desilo u Sjeverinu. Od vrha države i predsjednika očekujemo da pomognu porodicama i rasvijetli istina i pronađu počinioci. Klanjanje dženaze naša je nova stranica prema ubijenima.

Reisul-ulema Kavazović ističe da nema sumnje da ċe svi biti izvedeni pred sud gdje se neċe moći opravdati.

– Nasilnici su najgora stvorenja. Treba da budu proganjani, sankcionisani i javno osuđeni, ne slavljeni i veličani. Od svih to zahtijevamo. Nismo ovdje da bismo nekog proklinjali već da se sjetimo šehida i izrazimo poštovanje. Ovdje smo i da kažemo njihovim bližnjima da nisu sami u u boli. Ovdje smo i radi onih koji su možda mogli spriječiti zločince, a nisu, s nadom da ċe promijeniti odluku. Ovo je naš zajednički prostor, da naš odnos ispunjava uvažavanje i da ni za koga nije tijesno, poruka je, između ostalog, reisa Kavazoviċa.

Nakon čitanja imena svirepo ubijenih šehida klanjana im je dženaza u odsustvu. Odatle je, simbolično, u Mioču s mjesta odakle su žrtve odvedene iz autobusa s mosta u Lim spušteno 19 ruža.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img