19.8 C
Novi Pazar

Edin Đerlek novi ministar u Vladi Republike Srbije

Array

Published:

Kako je za agenciju SANA potvređno, novi ministar u Vladi Republike Srbije, će biti  Edin Đerlek – potpredsjednik Stranke pravde i pomirenja.

Đerlek će voditi Ministarstvo bez portfelja.

Još uvijek nije poznato koji poslovi će biti delegirani ministru Đerleku, ali postoji riječ da će dobiti nadležnost na razvoju nedovoljno razvijenih područija.

Ovo je po prvi put u historiji da SPP dobije ministarsku poziciju.

Ko je Edin Đerlek?

 

Rođen 23. 01. 1987. godine u Beogradu, gdje završava osnovnu i srednju školu “Osmu beogradsku gimnaziju.”

2006.godine upisuje Institut za arapski jezik u trajanju od tri godine na Univerzitetu ”Abu Nour“ u Damasku (Sirija) koji uspješno završava u rekordnom roku.

2009.godine upisuje Fakultet za islamske studije u Novom Pazaru, odsjek Šerijatsko pravo, koji završava sa izvanrednim rezultatima gdje je proglašen za studenta generacije 2010-2014. godine.

2016.godine upisuje Pravni fakultet na Internacionalnom univerzitetu koji završava sa izvanrednim rezultatima i diplomira sa ocjenom deset (10) na temi: ¨Diplomatija¨.

Pararelno sa osnovnim i postdiplomskim studijama obnaša nekoliko važnih funkcija:

• 2014.godine je imenovan za šefa kabineta akademika muftije Muamera Zukorlića i sekretara Muftijstva sandžačkog pri Islamskoj zajednici u Srbiji;
• 2014.godine je izabran za portparola stranke Bošnjačke demokratske zajednice Sandžaka (BDZS), sadašnji naziv Stranka pravde i pomirenja (SPP);
• 2014.godine je imenovan za asistenta na Fakultetu za islamske studije zahvaljujući izvanrednim rezultatima na ovoj visokoobrazovnoj ustanovi;
• 2015.godine je imenovan za profesora u Medresi Gazi Isa-beg na predmetu Filozofija;
• 2016.godine je izabran je za direktora Političke akademije;
• 2016 i 2020.godine je bio kandidat za narodnog poslanika u Skupštini Republike Srbije;
• 2016 i 2020.godine je izabran za odbornika u Skupštini grada Novog Pazara;
• 2014 i 2018.godine je izabran za vijećnika u Bošnjačkom nacionalnom vijeću (BNV);
• 2018.godine je izabran za generalnog sekretara Stranke pravde i pomirenja;
• 2019.godine je imenovan za asistenta na Internacionalnom univerzitetu i profesora u Ekonomsko-trgovinskoj školi;
• 2021.godine je izabran za člana Odbora za rodnu ravnopravnost pri Skupštini grada Novog Pazara kao i člana mnogih stručnih komisija i tijela;.
• 2022.godine je izabran za potpredsednika Stranke pravde i pomirenja.

Objavio je nekoliko naučnih radova, učesnik je mnogobrojnih seminara, naučnih skupova i međunarodnih konferencija i samita širom svijeta.

Iza sebe ima veliki broj gostovanja na državnim, lokalnim televizijama i radio stanicama.
Njegovi upečatljivi govori u Skupštini grada Novog Pazara su praćeni čvrstim argumentima sa humanizirajućim diskursom artikulisanim isključivo u interesu građana.

Uspješno i predano je posvećen političkom djelovanju, ali i humanitarnom radu koji je posebno došao do izražaja u vrijeme pandemije Covida-19, gdje je sa svojim timom pomogao na stotine porodica širom zemlje što su zabilježile brojne televizije sa nacionalnom frekvencijom.

Tečno govori tri strana jezika: arapski, engleski i ruski.

Svršenik je Vašingtonskog instituta za globalne političke lidere kao i Škole političkih studija Savjeta Evrope i Beogradskog fonda za političku izuzetnost.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img