32.5 C
Novi Pazar

U Novom Pazaru tribina liste JEDINSTVENO ZA SLOBODNO VIJEĆE

Array

Published:

Tribina liste “Jedinstveno za slobodno vijeċe” počela je ulaskom predsjednika SPP Usame Zukorlića i dr. Misale Pramenkoviċ s novim članovima te minutom šutnje i učenjem fatihe u znak sjeĉanja na rahmetli muftiju Muamera Zukorliċa. Govoreno je o programu Liste za izbore za BNV 13. novembra.

Zamjenik predsjednika SPP-a dr. Jahja Fehratović izjavio je da je BNV važan instrument koji se može upotrijebiti za i protiv svog naroda.

– Oni koji su dosad zastupali Boŝnjake koristili su BNV za sve suprotno i iskoračivali iz svojih oblasti.Vidjeli ste i plakat za Dane samoopredjeljenja s kojim se priprema događaj, a prvi je promocija knjige organizacije Kosova za Sandžak čiji se autor bori da od Bošnjaka u Sandžaku napravi Albance i velikoalbansku ideologiju. Još su tu i promocije knjiga autora iz Sarajeva koji su provodili politiku blaćenja primitivizma i naš pokret, a naročito utemeljivača rahmetli muftiju Zukorliċa. Udarali su na sve što je naše iz razloga kaprica, sujete i to je ono što nam servira sadašnje BNV koje ne bi nikako trebalo učestvovati u kampanji i koriste trenutne resurse, kaže između ostalog dr. Fehratović.

Gledajući ostala nacionalna vijeća oni su maksimalno iskoristili resurse svojom odgovornosti i kvalitetom ne koristeći kroz partikularne interese i obračune sa svojom vjerskom zajednicom.

– Mi smo nažalost imali brutalnu agresiju koji su unovčili interese građana, kaze Fehratović pritom podsjećajući na apsolutnu pobjedu liste predvođene akademikom Zukorlićem i potom sve opstrukcije na putu borbe za bošnjačka prava.

Danas mladi odlaze i stanje pustoši se u Novom Pazaru možda ne osjeċa zbog fakulteta i Univerziteta, ali nije tako u Tutinu i drugim gradovima. Vrijeme je da se oslobodi jazbina koja je iznevjerila naša osiećanja.

Entizijazam o obrazovanju na bosanskom jeziku s pocetka danas je obesmišljen.

– Ako bi svu djecu uzeli imamo samo nekoliko škola na bosanskom jeziku, a sve je više onih roditelja koji se odlučuju za nastavu na srpskom. Proces je alarmantan i ako ga sad ne podignemo za četiri godine mogao bi se svesti na opasan nivo.

– Trebamo dati odgovor da hoćemo slobodno Vijeće na čelu s dr. Misalom Pramenkoviċ. Ako to propustimo bojim se da ċemo za četiri godine biti kao neke druge nacionalne zajednice i tražiti druge načine za individualna prava, poručuje dr. Fehratović dodajući da se nemamo ni na koga osloniti osim na svoj kadar i mehanizme.

Na ovim izborima glasa se za nacionalnu budućnost, kvalitetno obrazovanje, perspektivu ostanka mladih.

– Ovo su izbori za golu egzistenciju posebno u okolnostima izazovnog vremena.Od kapaciteta u Vijeću zavisit ċe koliku ċemo imati pregovaračku moć da se izborimo. Ima i drugih lista, ali jedina koja ima autentičnost, suštinu, snagu, energiju, ljude sposobne da preuzmu amanet je Lista s prof. dr. Misalom Pramenkoviċ, poručio je naglašavajući da se treba čuvati teških riječi i nasijedanja na niske udarce..

– Imamo ideju, snagu, intelekt, ljude i s tim ćemo da pobijedimo, kaže dr. Fehratović.

Lista izlazi s jasnim i konkretnim programom prvenstveno u četiri oblasti BNV.

Izuzetno je važno imati precizne projekte u tim oblastima, istakla je nosilac liste dr. Pramenković predstavljajući program u temeljnim identitetskim oblastima kulture, obrazovanja, jezika, službene upotrebe jezika i pisma, informiranja.

– Molim vas da zajednički podržimo ovaj program, a retrospektiva kroz obraćanje dr. Fehratovića trebala je da nas podsjeti na sve ono što treba prekinuti. Najveća i najznačajnija uloga je da ono što predstavlja bošnjačko jedinstvo u praksi vidimo. Svjedočimo da su brojne kampanje realizovane na bošnjackom jedinstvu i to je jedna isprazna priča koja se pokušava partijski održati, ističe naglašavajući da je kroz BNV malo urađeno, a procesi nikad nisu do kraja dovedeni, kaže dr. Pramenković podsjeċajuċi na primjer OŠ Avdo Medjedović koja je onog trenutka kad u njoj više nije bilo određenog stranačkog SDA kadra prestala biti od nacionalnog značaja.

Memorijalni centar Hadžet nas asocira na bol, ali ne želimo da neko kroz fiktivnu organizaciju uzima novac iz budžeta. Mi imamo Pohod na Hadžet, ali nam se niko nije iz BNV pridružio, kaže i podsjeća i na manifestaciju Sandžačkih igara.

– Nikada se BNV nije udostojio da okupi sandzačku elitu već se išlo partijskom linijom, diskriminacijom i zloupotrebom. Našu smo borbu počeli 2010. koja se kasnije prelila i na političko polje. Kada ova lista uzme BNV ono neće biti samo jedne političke partije već svih Bošnjaka, koje će prepoznati kuda naš nacionalni diskurs treba da se kreće.

Pita, da li neko ko je udario na IZ zaslužuje da nastavlja spletkariti.

– Još energičnije i snažnije ovu borbu treba dovesti do kraja. Jedan potez je dovoljan da zaokružimo pravu ili krivu stranu. Posljedice ćemo potom svi osjećati. Oslobađanje BNV i bošnjačkog naroda nastupit će kad mi preuzmemo vođenje i sve drugo su isprazne priče u koje se nesmijemo pouzdati, poručila je.

U svom obraćanju Usame Zukorlić, predsjednik SPP ističe da ova Lista zna šta hoće i to će i realizovati.

– 32 godine, zar nije vrijeme da dođe do promjene. Vijeće koje bi trebalo biti ponos diskriminiše svoje vijećnike pa ako je iz Muftijine stranke ne može ni dnevnicu dobiti, ni kancelarije koristiti. Medijski mrak koji je zavladao Vijećem mi ćemo ukinuti.

Upozorava i na činjenicu da je sve manje djece na bosanskom jeziku.

-Zapošljavaju po partijskoj liniji pa kad roditelji dođu kažu bolje je na srpskom.

Zukorliċ pita i kad su Bošnjaci kao građani bili u svojoj zgradi?

– Kako je moguće da imamo zgradu koja je matica Bošnjaka, a Bošnjaci u nju ne mogu da uđu. Otvorit čemo vrata BNV za sve, poručuje.

Podsjeċa na 2007. kada je formiran bošnjačko-srpski savez za cijepanje Islamske zajednice.

– Želimo ispraviti nepravdu da nikad ne budu na štetu IZ. Ako smo preživjeli i 2014. godinu i napredovali, 2022. ċemo još jače i bolje. Stranka smo koja ima viziju, želja mi je kad kažemo Muftijina stranka da svi imaju viziju za šta se mi zalažemo. Želimo spasiti i sačuvati Staru čaršiju koju je neko porušio i napravio zgrade. Sanjamo da dođe dan da sve stranke rade za nacionalni interes svih naroda, da sve opštine rade u korist stanovništva, BNV radi za Bošnjake i svi zajedno ostvarimo da imamo autoput kroz Sandžak, da imamo aerodrom u Sandžaku. Neċemo da nam braća Turci otvaraju aerodrom u Kraljevu. Mi hoćemo aerodrom na Pešteri. Hoćemo nastavu na bosanskom jeziku, da uče na časovima geografije, historije, slikaju džamije na časovima likovnog, pjevaju kaside i sevdalinke na časovima muzičkog. Da bi to mogli ostvariti potrebna je što veća podrška listi Jedinstveno za slobodno vijeće na čelu s dr. Misalom Pramenkoviċ, kaže i poziva da se svi jave na popis i ne dozvole da ne budu popisani. Poziva i da se svi koji imaju pravo, upišu u poseban birački spisak

Najavljuje i da će 6. novembra na godišnjicu smrti predsjednika, lidera, osnivača stranke rahmetli akademika Zukorliċa biti upriličen veliki skup na trgu Gazi Isa-bega u Novom Pazaru.
Premijerno će biti prikazana i kasida autora iz BiH.

Skupu se obratio i potpredsednik Stranke pravde i pomirenja Edin Đerlek, koji će prema odluci Vlade Srbije biti ministar bez portfelja.

– Mnogo je razloga i za radost i za ponos. Kroz dr. Fehratovića i dr. Misalu Pramenkoviċ jasno je kakvu perspektivu imamo. Kada pogledate predsjednika koji će biti prepoznat kao lider svih Bošnjaka gdje god budu živjeli, kada pogledate način na koji poštuje sagovornike, širi front izuzimajući sebe da bi jačala naša zajednica. Najiskrenije se želim zahvaliti njemu. Jeste naš lider i predsjednik, ali iskreni brat i prijatelj, kaze Ðerlek zahvaljujući članovima stranke i svima koji su uputili riječi podrške.

– Mjesto ministra nije personalni uspjeh već uspjeh za čitavu stranku. Prvi put SPP ima ministra u Vladi Srbije. Toliko je razloga za radost. Sami benefiti od tog mjesta u Vladi tek će se vidjeti i siguran sam da bi Muftija rahmetli bio ponosan kad bi nas vidio u ovoj sali s ovakvim rasporedom. Bit ću ministar koji će raditi u interesu svog naroda, Bošnjaka, Sandžaka, države i svih građana, poručio je Đerlek.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img