29.1 C
Novi Pazar

Postavljen kamen temeljac za džamiju u Paralovu

Array

Published:

U novopazarskom naselju Paralovo kod starog mejtepa postavljen je kamen temeljac za izgradnju Allahove kuće. Veliki broj vjernika okupio se da bude dio posebnog dana za mještane ovog naselja.

Na samom početku odlomak iz Kur’ana proučio je imam Altun alem džamije hfz. Ammar ef. Nuhambašić. Prisutnima se obratio Tarik ef. Spahović – imam džemata. Ova džamija biće mjesto gdje će se srca čistiti, a duše sa najljepšeg vrela napajati.

“Ovo je velik i bitan dan za ovo naselje. Draga braćo i sestre, ova džamija – Allahova kuća biser je ovog novopazarskog naselja. Neka u budućnosti bude mjesto gdje ćemo čistiti svoje duše i srca”, kazao je Tarik ef. Spahović.

Glavnim imam novopazarskog medžlisa dr. Enver Omerović istakao je da Allahove kuće podižu i grade oni koji su Gospodara svog najsvjesniji.

“Muftija rahmetli je govorio često projekat o 100 džamija u Novom Pazaru. Mi ne gradimo džamije da bismo nekome prkosili, već to radimo kako bismo se Gospodaru svome klanjali. Džamije su garant mira i našeg prostora na ovim prostorima i garant da će naša djeca biti odgajana na Allahovom putu i biti čuvari domovine”, kazao je dr. Enver ef. Omerović.

Muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević obratio se prisutnima. O važnosti podizanja džamija, ističe muftija sandžački, govori najbolje peškeš da ih je Gospodar nazvao Svojim kućama.

“Objekti koji se grade u ime Allaha imaju poseban tretman, pa ih je Allah nazvao svojim kućama. Dovoljan je to peškeš. Džamije su fabrike u kojima se proizvode ljudi koji će biti garant mira i dobra. Poslanik a.s. pravio je džamije u kojima je sačinjen najbolji proizvod, a to su dobri ljudi. Mushaf nije sastavljen za vremena Poslanika a.s. ali je u džamijama štampao žive mushafe, a to su bili ashabi. Zato je i dato da svaka mahala ima svoju džamiju. Neka džamije budu izvor svjetla na dunjaluku, da se u našim mahalama čuju ezani do Sudnjeg dana”, kazao je muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević.

Zamjenik predsjednika Mešihata muftija dr. Rešad ef. Plojović istakao je važnost nastavka puta prijašnjih vakifa. Bili bi ponosni, dodaje on, da vide danas kako niču brojni vakufi.

“Dug je sviju nas, naše generacije prema onim vakifima koji su prije nekoliko decenija odvojili dio svoje zemlje, uvakufili i dali ga Allahovim robovima, da bi je koristili u svrhu podizanja vjere – da podižemo džamije.Bojim se da smo u haku našim starima, jer smo zahvaljujući njihovom vakufom podigli ovakvu Islamsku zajednicu i ovakvu ulemu koja staje pred nama noseći amanet Allahove dž.š. vjere. Molim Allaha da se smiluje svim našim vakifima”, kazao je zamjenik predsjednika Mešihata muftija dr. Rešad ef. Plojović.

Dovu je na kraju proučio mr. Asmir ef. Crnovršanin, nakon čega je i postavljen kamen temeljac uz učenje tekbira. Među prisutnima i delegacija Stranke pravde i pomirenja predvođena Generalnim sekretarom Edinom Numanovićem i šefom odborničkog kluba u Novom Pazaru Seadom Redžovićem.

SANA – Hamza Škrijelj
FOTO: SANA

 

The post Postavljen kamen temeljac za džamiju u Paralovu first appeared on SANA.

The post Postavljen kamen temeljac za džamiju u Paralovu appeared first on SANA.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img