29.1 C
Novi Pazar

SPP: Izborna krađa SDP-a širom Srbije

Array

Published:

Generalni sekretar Stranke pravde i pomirenja Edin Numanović optužio je danas Sandžačku demokratsku partiju za krađu na izborima za novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

On je na konferenciji za novinare rekao da je razlika u glasovima nastala na pojedinim biračkim mjestima u gradovima van Sandžaka, među kojima su i oni gdje ne žive Bošnjaci i gdje je, kako je istakao, izlaznost bila 100 odsto, a SDP dobila više od 750 glasova.

– Svi smo bilo svjedoci da je RIK kasnio sa objavom rezultata 5 dana. U tom prirodu se pojavilo 750 novih glasova sa biračkih mjesta širom Srbije. U mjestima kao što su Krupanj, Loznica i Mali Zvornik je došlo do apsolutne izborne krađe, gdje je SDP profitirao 385 glasova. U Malom Zvorniku je otuđeno 167 glasova, što pokazuje izlaznost od 100%. Zatim u Krupnju je otuđeno 162 glasa, što pokazuje izlaznost od 100%. A u Loznici je od strane SDP-a otuđeno 66 glasova, što također potvrđuje izlaznost od 100%. U ova tri mjesta je SDP napunio kutije uz podršku Bošnjačko srpskog saveza. Pojedinci iz te stranke zloupotrijebili veze koje su stekli za vrijeme rahmetli Muftije Zukorlića, da bi omogućili SDP-u izbornu krađu. Pored ovih mjesta, na određenim izbornim mjestima je došlo je izborne krađe kroz upis Srba u poseban birački spisak. Primjer je Opština Ljubovija u kojoj ne živi ni jedan jedini Bošnjak, a gdje je SDP dobio 21 glas. Podsjećamo da Ljajić u toj opštini ima predsjednika skupštine opštine.

– Također 75 glasova na Novom Beogradu, što pokazuje izlaznost od 100%. Na glasačkom mjestu 1 na Surčinu je također izlaznost bila 100% gdje je SDP dobila 15 glasova. U Subotici je na četiri biračka mjesta izlaznost bila 100% i ukupno je SDP dobila u Subotici 71 glas. U Zrenjaninu, Novoj Crnji i Čoki, gdje ne žive Bošnjaci, SDP je dobio 54 glasa i svugdje je izlaznost bila 100%. U Pančevu je SDP dobila 45 glasova i izlaznost je bila 100%. U Opštinama Bač i Bečeju je SDP dobila ukupno 77 glasova i izlaznost je bila 100%. Kada se SDP-u oduzme 753 otuđena glasa iz mjesta širom Srbije, ostaje im 15.165 glasova, što je manje od 15.274 glasova koliko je osvojio SPP, kazao je Numanović.

On je političkog protivnika optužio i za “kontrolisanje 10.000 radnih mjesta”, kao i “masovno ucjenjivanje radnika lokalnih samouprava, profesora i zdravstvenih radnika da obezbijede 50 ili više sigurnih glasova kako bi sačuvali radna mjesta”.

– SPP je ponosna što veliki dio uposlenika nije pristao na ucjene i pritiske i nije izašao sa glasa za SDP. SPP će donijeti slobodu ustanovama u Sandžaku. SDP je sve svoje raspoložive kapacitete uložio u ove izbore i nije uspio da ostvari pobjedu. Par stotina srpskih glasača koji su se upisali u Bošnjake ne mogu donijeti legitimet SDP-u.

– Na niz biračkih mjesta u Sandžaku su otkrivene krađe glasova. Pojavljivali su se viškovi listića. U osnovnoj školi Bratstvo je ubačeno odjednom 30 listića sa zaokruženim brojem jedan. U svim dijelovima i Novog Pazara i Sandžaka je došlo do masovne kupovine glasova od strane SDP-a.

Ocijcenio je da je SPP “uprkos malverzacijama, izbornoj krađi, ucenama, pritiscima i kupovini glasova”, ostvarila najbolji rezultat na proteklim izborima.

– Ovom analizom još jedanput potvrđujemo izbornu pobjedu Stranke pravde i pomirenja na čelu sa dr. Misalom Pramenković. Ja ovom prilikom čestitam Misali, hanumi i profesorici, koja je svojim imenom i prezimenom porazila ministra Huseina Memica, ali i stranku SDA koja je 32 godine držala vijeće u svojim rukama, istakao je Numanović.

– Sve ove malverzacije neće promijeniti konstalaciju snaga, pa zbog toga pozivamo jednu i drugu partiju da prihvate program SPP i da krenemo u promjene u BNV. Želimo BNV bez diskriminacije, bez medijskog mraka, koje će se baviti konkretnim projektima na terenu.

Numanović ukazao je i na loše stanje posebnog biračko spiska zbog čega, kako je ocijenio, veliki broj Bošnjaka nije mogao da glasa i ostvare demokratsko pravo izbora legitimnih predstavnika. Naglasio je i da veliki broj Bošnjaka nije dobio poziv za glasanje, kao i da su neki morali da glasaju u drugim dijelovima grada, gdje obično ne glasaju.

The post SPP: Izborna krađa SDP-a širom Srbije first appeared on SANA.

The post SPP: Izborna krađa SDP-a širom Srbije appeared first on SANA.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img