26.8 C
Novi Pazar

FC Sandžak Wien: Kroz fudbal želimo promovisati našu vjeru i lijepi Sandžak

Array

Published:

U austrijskoj prijestolnici Beču 2016. godine skupina Sandžaklija prepuna ljubavi prema svom rodnom kraju i najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu organizirala se kroz fudbalski klub. Prve dvije godine funkcionisali su kroz učešća na velike turnire u Beču i širom cijele Austrije, a onda se rodila želja da se itekako viđen kvalitet prenese i zvanično na zelene travnjake. Od 2018. godine dio su bečke lige. Prije dvije sezone postali su šampioni 2. bečke lige, pa su se plasirali u najelitniju ligu austrijske prijestolnice, gdje su prethodne sezone bili viceprvaci. Predvođeni kapitenom iskusnim Mirzetom Hotom i trenerom Senadom Zukorljićem ovi momci imaju jednu iskrenu misiju – na najljepši način promovisati svoju vjeru i svoj rodni Sandžak.

“Liga u kojoj se mi takmičimo momentalno jeste prva liga Republike i grada Beča. Tu ligu još nazivaju i “Elite liga”, gdje je od 12 do 14 ekipa. Sveukupno u pet liga imate oko stotinu ekipa. Mi smo mlada ekipa u ovoj ligi i predstoji nam još puno vremena, ali smo ono najvažnije mislim do sada već i uspjeli. U prethodnoj sezoni 2021/2022 bili smo vicešampioni Beča i kroz fudbal i sport koji volimo smo napravili jako dobru sliku prvenstveno prema islamu i prema našem lijepom Sandžaku, a sve iz ljubavi prema Sandžaku i kao veliki patriote kroz tu prizmu djelovanja uspjeli smo nešto bar da doprinesemo rodnoj grudi”, kazao je trener Senad Zukorljić.

Ekipa sastavljena od mladosti i iskustva, predvođena majstorom zelenih travnjaka Mirzetom Hotom niže uspjehe. U javnosti nisu bili nikada, ističe on, a svaka bi podrđka klubu dobrodošla.

“Uglavnom su kod nas Bošnjaci iz Sandžaka, Bosne i iz Makedonije, a imamo i jednog igrača iz Čečenije, a imamo i Muhameda iz Somalije koji je jako dobar igrač. Kod nas svi igrači uglavnom igraju u razne lige tu, pa tako i ja sa svojih 40 godina još se aktivno bavim fudbalom. Mi lijepo funkcionišemo, ove godine možda i nije baš tabela mjerilo jer smo imali dosta povrijeđenih igrača, a imamo i one koji su obavezni u svojim klubovima kada igraju nedjeljom, jer su tamo vezani ugovorima. Mi se sami finansiramo i zaista mi je drago što ste vi došli. Možda se ljudi uz sve to pokrenu da nam više pomognu, jer samo liga treba da se plaća oko 2000 eura. To sve plaćamo i finansiramo. Najviše su to do sada radila braća Zukorljić. Poslije se tu napravila uprava kluba koju čine Ahmo Aličković, Elvir Cazinkić, ja sam isto tu u upravi, Nesib Ademović, kao i braća Zukorljić koju sam maloprije spomenuo”, istakao je Mirzet Hot.

Sandžak će biti zemlja ponosna dok god ga na najljepši način predstavljaju njegovi ambasadori širom svijeta. Cijelu reportažu pogledajte večeras u sklopu emisije “IZ svijeta sporta” na STV.

SANA

 

The post FC Sandžak Wien: Kroz fudbal želimo promovisati našu vjeru i lijepi Sandžak first appeared on SANA.

The post FC Sandžak Wien: Kroz fudbal želimo promovisati našu vjeru i lijepi Sandžak appeared first on SANA.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img