18.5 C
Novi Pazar

Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji posjetila novopazarski Dom zdravlja

Array

Published:

Dom zdravlja Novi Pazar u saradnji sa organizacijom FORS Montenegro – Fondacijom za razvoj sjevera Crne Gore je 1. decembra 2021. započeo realizaciju  prekograničnog projekta „IMPORTANT – Unapređenje reproduktivnog zdravlja u Srbiji i Crnoj Gori” koji ima za cilj unapređivanje kvaliteta i dostupnosti usluga u oblasti reproduktivnog zdravlja i nivoa svIJesti stanovništva o značaju zdravih stilova života i prevencije u očuvanju reproduktivnog zdravlja, posebno za socijalno ranjive kategorije stanovništva.

Tim povodom je i delegacije Evropske unije u Republici Srbiji na čelu sa šefom operacije Sektora II, gospodinom Martinom Klaukom posjetila Dom zdravlja.

“Vrlo smo srećni da imamo priliku da podržimo ovakve projekte u oblasti zdravstva. Ovo je zapravo prekogranična saradnja i projekti koji se u tu implementiraju nisu jedini, prethodno su finansirani mnogi projekti kroz projekat EU PRO. Želim da istaknem da sam naročito zadovoljan time da se unašređuju kapaciteti ove regionalne službe, kako bi se proširio obuhvat usluga ovog zdravstvenog centra, naročito na ruralne sredine i da će to pomoći uopšte poboljšanju kvaliteta života svih građana u ovoj sredini in a teritoriji koju pokriva ovaj zdravstveni centar.”

Direktor Doma zdravlja ističe da su u poslednjih nekoliko godina imali 3 velika projekta koje je organizirala Evropska unija.

“To su dva projekta iz oblasti reproduktivnog zdravlja i svakako je najvažniji projekat ova zgrada Hitne pomoći koji je jedan od kapitalnih projekata za zdravstvo u Novom Pazaru a i šire u našem okruženju. Projekat Important je u toku, ulazimo u drugu godinu i jako je bitan projekat, tiče se tog reproduktivnog zdravlja i sličan projekat smo radili prije 8-9 godina. Pokušavamo da poslije ovog vremena covida obiđemo sve naše sugrađanke kojima je taj prvi pregled ginekologa, u smislu ranog otkrivanja raka grlića materice i raka dojke, bio dostupan. Obilazimo ranjive grupe, projekat je u punom zamahu i mi očekujemo da se on realizira do kraja. Cilj nam je da pružimo te preventivne preglede našim sugrađankama kojima su oni teže dostupni a naravno i ona oprema koju ćemo dobiti će biti jako potrebna našem Domu zdravlja.”

Jedan od učesnika u realiziranju ovog projekta je i Regionalna ravojna agencija SEDA .

“Mi pomažemo svim institucijama, ne samo Domu zdravlja i opštoj bolnici sa kojom smo imali jedan projekat koji se zvao “Pravo na život” gdje smo opremili kompletno neonatološku službu prije nekoliko godina, ali sarađujemo i sa drugima, obrazovnim institucijama, lokalnim samoupravama, ne samo u Novom Pazaru već i u Tutinu i Sjenici, tako da mi samo dobro slušamo sve naše institucije i radimo ono što najbolje znamo a to je priprema projektnih prijedloga i implementacija, odnosno realizacija tih projekata.”

Ukupna vrijednost projekta IMPORTANT iznosi preko 352.000 eura, od čega Evropska unija finansira skoro 250.000 eura. Vrednost projekta za Srbiju iznosi preko 124.000 eura, od čega je doprinos Evropske unije preko 105.000 eura.

The post Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji posjetila novopazarski Dom zdravlja first appeared on SANA.

The post Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji posjetila novopazarski Dom zdravlja appeared first on SANA.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img