26.8 C
Novi Pazar

Zukorlić se obraćao u Evorpskom parlamentu u Strazburu

Array

Published:

Četrnaesta sjednica Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje  između Evropske unije i Srbije održava se u Strazburu. Na ovom sastanku poslanici Narodne skupštine i Evropskog parlamenta razmjenjuju stavove o trenutnoj situaciji u pretpristupnim pregovorima i odnosima između EU i Srbije. 

Član delegacije, potpredsjednik Narodne skupštine Usame Zukorlić, u svom obraćanju istakao da je nova Vlada R. Srbije manjinski-inkluzivna, te da akcenat u njenom djelovanju treba biti ekonomsko osnaživanje oblasti gdje žive nacionalne zajednice.

– Želim da izrazim zadovoljstvo što nova Vlada R. Srbije sadrži značajan broj pripadnika nacionalnih manjina, dva ministra su iz redova bošnjačkog naroda, muslimanske vjeroispovijesti, jedan ministar je iz redova hrvatskog naroda, katoličke vjeroispovijesti. Shodno planu i dogovoru nova Vlada bi trebala imati 20-tak državnih sekretara iz redova nacionalnih manjina. Sve to nije bio slučaj u prethodnoj Vladi i ovo je značajan iskorak. Uz sve to želim da naglasima da Srbija ima prilično dobar zakon o nacionalnim savjetima i izbori za nacionalne savjete nacionalnih manjina su završeni prije 10-tak dana. Posljednjih osam godina Srbija bilježi napredak u odnosu prema nacionalnim zajednicama, to svjedočimo mi koji pripadamo bošnjačkom narodu u R. Srbiji, međutim taj proces treba da se nastavi, ima još puno pitanja koja treba rješavati, a naročito ekonomsko osnaživanje oblasti gdje žive nacionalne zajednice u R. Srbiji, kazao je Zukorlić.

Drugog dana zasjedanja Odbor za stabilizaciju i pridruživanje trebalo bi da usvoji zajedničku deklaraciju.

The post Zukorlić se obraćao u Evorpskom parlamentu u Strazburu first appeared on SANA.

The post Zukorlić se obraćao u Evorpskom parlamentu u Strazburu appeared first on SANA.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img