19.8 C
Novi Pazar

Bojadžić: Uz dobre uslove rada i veći nivo zarade svako će ostati u svom gradu

Array

Published:

Novom Pazaru nedostaje radna snaga s konkretnim znanjima i vještinama. U jeku gradnje nema zidara, vodoinstalatera, tesara. U gradu u kojem je najviše apoteka, nema diplomiranih farmaceuta. Kad se govori o turizmu i ugostiteljtvu, nema ni kuhara, konobara, sobarica, higijeničarki.

Upravo ste spomenuli cio set deficitarnih zanimanja koja su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. U gradu u kojem se dešava građevinska ekspanzija i kad smo prepoznati kao idealna turistička destinacija uz otvaranje velikog broja hotela nama na evidenciji fale zidari, tesari, armirači, rukovaoci građevinskih mašina, vozači, zavarivači. To nije situacija samo kod nas već i u čitavoj Srbiji i regiji. S naše strane poduzimamo mjere, ali sve je to kratkoročno. To su problemi koji se moraju rješavati sistemski, u saradnji s državnim i obrazovnim institucijama, lokalnom samoupravom koji će se u nekom dugoročnom periodu riješiti. Moramo biti svjesni da ćemo uvoziti radnike iz Turske, Palestine, Indije, a da će naši ljudi ići tamo gdje je brza i veća zarada, kaže Aida Bojadžić portparol ZZJZNP

Na pitanje, da li ima li pozitivnih primjera gdje poslodavac dođe i traži radnika ali uz dobru platu, odgovara

-Imali smo. Dečko iz Novog Pazara je glavni menadžer na Kopaoniku jednog elitnog hotela iI tražio je pomoćnog menadžera u hotelu koji će nadgledati majstore. U roku od pola sata mi smo našli radnika, ali je plata bila 80 hiljada dinara za srednju stručnu spremu uz plaćen prijevoz, troškove boravka uz mogućnost napredovanja ukoliko se dobro pokaže. Upravo je to primjer da će svako ostati u Srbiji, u Novom Pazaru, ukoliko mu pružite mogućnost da normalno živi i radi.

The post Bojadžić: Uz dobre uslove rada i veći nivo zarade svako će ostati u svom gradu first appeared on SANA.

The post Bojadžić: Uz dobre uslove rada i veći nivo zarade svako će ostati u svom gradu appeared first on SANA.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img