18.5 C
Novi Pazar

Zukorlić: Insistirat ću da Bošnjaci i Sandžak imaju veći benefit od dobrih odnosa između Srbije i Turske

Array

Published:

Potpredsjednik Narodne skupštine R. Srbije i član Odbora za spoljne poslove Usame Zukorlić domaćin je visokoj delegaciji Narodne skupštine R. Turske na čelu sa predsjednikom Odbora za spoljne poslove Akifom Kiličom. 

Zukorlić je tim povodom održao konferenciju za medije na kojoj je pohvalio dobre odnose između Srbije i Turske podsjećajući da Srbija ima 76 potpisanih ugovora sa Turskom čije investicije u Srbiju prelaze cifru od 220 miliona eura.

Zukorlić istakao da će insistirati da veći benefit od dobrih odnosa između Srbije i Turske ima bošnjački narod i regija Sandžaka, jer su, kako je naveo, Bošnjaci bratski narod sa Turcima.

– U investicijama i u svim tim bilateralnim odnosima najmanje benefita je imala regija Sandžak i bošnjački narod. Razlozi za tako nešto su brojni i mogu se naći u zaostaloj infrastrukturi koja utiče na privlačenje investicija. Nedostatak autoputa, gasovoda, pruge, loša električna mreža… Zato kao SPP kroz Vladu R. Srbije ćemo dati sve od sebe da se veliki infrastrukturni projekti u Sandžaku što prije realiziraju jer su oni krucijalno važni da bi privlačili investitore.

– Još neki su faktori su uticali na jako mali broj turskih investicija u regiju Sandžaka. To su i neodgovorne lokalne vlasti koje ne samo da nisu uložile adekvatan napor da privuku investicije, nego su bile razlogom da se otjeraju neki potencijalni investitori kroz nekorektan odnos. Investitori ne žele da uzmu učešće onamo gdje ne naiđu na veliku dobrodošlicu, gdje im se ne obezbjede uslovi, gdje im se ne obezbjedi zemljište za izgradnju fabrika, gdje su im čak traženi “reketi” od pojedinih rukovodioca lokalnih vlasti. To je politika koju mi želimo da ukinemo i da omogućimo da turski investitori dođu i u Sandžak.

Zukorlić istakao da SPP ima pozitivno mišljenje prema državnoj politici koju vodi predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

– Taj stav smo uvijek kao stranka imali i mi podržavamo sve napore koje ulaže R. Turska, prije svega za svoj narod, a i značajne aktivnosti koje ima na regionalnom nivou. Ono što moram ovdje da istaknem, iako sam to kroz saopštenje i pisma koja sam poslao iskazao, jeste to da oštro osuđujem terorističke napade koji su se dogodili u Istanbulu i dajem podršku državi R. Turske u borbi protiv terorista. Sinoć smo dobili obavještenje da je služba R. Srbije upozorila R. Tursku da postoji opasnost da će se teroristički napadi nastaviti, pa se čak i dala preporuka diplomatskom dijelu političara Republike Srbije da se ne putuje u R. Tursku zbog potencijalnih terorističkih napada. U takvom ambijentu ne može da se živi, mi se borimo protiv toga i dajemo punu podršku R. Turskoj na tom putu.

Zukorlić kazao da su posljednjih godina neki politički faktori iz Sandžaka slali poruke određenim političkim centrima moći u Turskoj da SPP navodno ima neke veze sa FETO terorističkom organizacijom.

– Ovom prilikom osuđujem takve laži i takve insinuacije. Stranka pravde i pomirenja nema nikakve veze, niti je ikada imala sa FETO ili bilo kojom drugom terorističkom organizacijom i mi osuđujemo, prije svega pokušaj državnog udara koji se desio prije par godina, a na koncu osuđujemo svaki pokušaj podrijevanja ustavnog, državnog poretka R. Turske.

The post Zukorlić: Insistirat ću da Bošnjaci i Sandžak imaju veći benefit od dobrih odnosa između Srbije i Turske first appeared on SANA.

The post Zukorlić: Insistirat ću da Bošnjaci i Sandžak imaju veći benefit od dobrih odnosa između Srbije i Turske appeared first on SANA.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img