26.8 C
Novi Pazar

Zukorlić u Skupštini – Državni budžet značajnije uložiti u razvoj Sandžaka

Array

Published:

U toku je sjednica Skupštine Srbije na kojoj se raspravlja o prijedlogu budžeta za 2023. godinu. Lider Stranke pravde i pomirenja, narodni poslanik Usame Zukorlić u svom obraćanju poručio da će SPP podržati prijedlog budžeta jer će iz njega biti finansirana izgradnja kapitalnih infastrukturnih projkata u Sandžaku.

– Mi smo u ovoj vladajućoj većini sklopili sporazum koji podrazumijeva infrastrukturne projekte u Sandžaku. Pred nama je prijedlog Zakona o budžetu na 1300 stranica od kojih ne znam koliko je moguće da u kratkom vremenskom periodu možemo pročitati. Kao narodni poslanici SPP-a uložili smo napor i analizirali prijedlog. Jako je važno da se u narednoj godini nastavljaju projekti izgradnje autoputa od Požege do Boljara sa čim se povezuje Sandžak sa Beogradom. Zatim od Požege do Kotromana gdje se uspostavlja veza između Novog Pazara i Sarajeva. Nama Bošnjacima je važno da se povezujemo i sa Beogradom i sa Sarajevom. Za te projekte biće izdvojeno 2,3 milijarde eura. Pored autoputa jako je važno što se nastavlja sa 2. i 3. fazom projekta gasovoda s kojim bi se od Kopaonika preko Raške do Novog Pazara i Tutina sproveo gas. Što se tiče oblasti građevine – SPP-u će biti jako važno da se i željeznica jednog dana dovede do Novog Pazara, jer Novi Pazar nema željeznicu. Čuli smo ministra Vesića koji je govorio o tome. Ja se nadam da će u što skorijem periodu i taj projekat započeti.

Zukorlić kazao da će Stranka pravde i pomirenja svoje resurse iskoristiti na način kako bi se došlo do što skorije realizacije kapitalnih infrastrukturnih projekata u Sandžaku.

– Uložit ćemo ogroman napor da projekat aerodroma u Sandžaku što prije dođe do faze realizacije. Bošnjaci Sandžaka su raseljeni do te mjere da ih ima 10 puta više u inostranstvu nego u Srbiji. Zato aerodrom, pored ovih velikih projekata, autoputa, gasovoda, pored projekta obnove elektromreže će omogućiti narodu da može lakše da dolazi i da se vraća investitorima da mogu da dođu i ulože i da im taj dio Republike Srbije bude dostupan. Također, posebno nam je važno i uložit ćemo značajan napor za izgradnju Kliničkog centra u Novom Pazaru, a oblasti obrazovanja u Novom Pazaru su potrebne škole, barem jedna škola u najkraćem mogućem periodu je krucijano važna za  Novi Pazar jer tamo su škole bi jako opterećene, ima mnogo djece radi se u tri smjene. Novi Pazar je studentski grad i potreban mu je studentski dom i da bi zadržali omladinu koja želi da ostane u Pazaru, ali znate privlači ih Zapad, projekat tehnološkog parka bi značajno tome doprinio. Vidio sam u prijedlogu budžeta da se nekih 4 do 5 miliona eura dodjeljuje opštinama u Sandžaku, ovom prilikom želim pohvaliti opštinu Sjenica koja je u roku od dvije godine uspjela vratiti 80% duga i trenutno predsjednik Munib Mujagić zajedno sa koalicionim partnerima radi 20 projekata u toj opštini. Ja bih zamolio predstavnike Vlade, rezervni ministarstva, da mi neko kaže da li je moguće da takve opštine dobiju dodatne budžete, dodatni iznos budžeta zato što oni ulažu u razvoj. Za razliku od grada iz kojeg ja dolazim i postavljam pitanje predstavnicima Vlade kako je moguće da mi imamo grad u ovoj državi gdje imamo tri neradne i jednu radnu godinu, a u svim tim godinama potroše isti budžet, kazao je Zukorlić.

Na ovom obraćanje reagovao je narodni poslanik Srpske stranke zavetnici Strahinja Erac zamjerajući što je Zukorlić viša puta koristio termin Sandžak.

Narodnik poslanik dr. Jahja Fehratović uključio se u raspravu riječima da njemu ne smetaju termini Šumadija, Mačva, niti bilo koji regionalni, kulturološki naziv, te da ne vidi zašto pojedinim poslanicima smeta kada se pominje Sandžak kao mjesto u kojem žive i Bošnjaci i Srbi i Albanci i Romi i ostali narodi.

The post Zukorlić u Skupštini – Državni budžet značajnije uložiti u razvoj Sandžaka first appeared on SANA.

The post Zukorlić u Skupštini – Državni budžet značajnije uložiti u razvoj Sandžaka appeared first on SANA.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img