35 C
Novi Pazar

Muftija Dudić gost emisije “Naša zajednica” – Ponosan sam što smo dio IZ u BiH

Array

Published:

Gost emisije “Naša zajednica” na sarajevskoj BIR TV bio je predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić. Govorilo se na temu Sandžaka, Bošnjaka. Bilo je riječi i o rahmetli akademiku muftiji Zukorliću, te o tome koliko je volio Bosnu, ali i kako to Sandžaklije doživljavaju Bosnu maticom, a Sarajevo svojim duhovnim centrom. Posjeta delegacije Mešihata IZ-e u Srbiji reisul ulemi dr. Huseinu Kavazoviću poruka je jedinstva – ističe muftija dr. Dudić. Njegova ahmedija je najteža, pa će u Mešihatu IZ-e u Srbiji uvijek imati oslonac i podršku, kao što je to i u obratnom slučaju.

“Naša posjeta vrhovnom poglavaru bila je u tom pravcu, gdje smo htjeli da zajedno sa glavnim imamima i rukovodiocima ustanova i ostalima posjetimo našeg vrhovnog poglavara i da pošaljemo poruku da smo mi jedno, da smo jedna zajednica i mi zaista jesmo u pravom smislu jedna zajednica. Nismo samo u formalnom smislu sastavni dio IZ-e u Bih, već i jesmo jedno, iako mi imamo autonomnost u svom radu. Reisul ulema nama to nikada nije osporavao, niti IZ-a, ali, eto, htjeli smo da mi sa prostora IZ-e u Srbiji, a posebno mi iz Sandžaka posjetimo svog poglavara, da budemo i vjetar u leđa njemu, jer naš vrhovni poglavar nosi ogroman emanet i biti u njegovim cipelama je najteže. Svima drugima je lakše. Sve druge ahmedije su lakše u odnosu na njegovu ahmediju i zato smo htjeli da budemo vjetar u leđa onome što on radi i svakako da uputimo najiskrenije čestitke povodom useljenja u novu zgradu. Punih 100 godina IZ-a je sve nešto drugo radila, ali nije radila na tom svom sopstvenom objektu, zgradi gdje stoluje vrhovni vjerski poglavar i zato smo evo došli da pošaljemo poruku jedinstva. Mislim da Bošnjacima nikada nije bilo potrebnije jedinstvo nego li ovoga oputa”, kazao je muftija dr. Dudić.

Vlasti u Beogradu polako se otvaraju prema Sandžaku, navodi muftija dr. Dudić, te je to pozitivna stvar. Smatra da su političari iz reda bošnjačkog naroda sada na potezu.

“Solidna saradnja postoji sa vlastima u Beogradu. Beograd se otvara posebno prema Bošnjacima, mislim da je to vrlo značajno. Za nas je to od izuzetnog značaja. Mnogo je problema sa kojima se suočavamo, ali danas su na redu bošnjački političari i od njih, pošto imamo dva ministra u Vladi R. Srbije, sedam narodnih poslanika iz reda Bošnjaka, smatram da bi oni trebali da sjednu i da se oko minimum stvari dogovore. Oko, bar, onoga što je zajedničko. Svaki od njih ima svoj stranački, politički program, ali smtaram da su oni sada na sceni. Mislim da bi oni to trebali, ali naravno da Islamska zajednica od svojih zahtjeva nikada neće odustati i svakako da ćemo se boriti i tražiti za prava koja nam pripadaju Ustavom i koja su zagarantirana zakonom o crkvama i vjerskim zajednicama”, istakao je muftija dr. Dudić.

The post Muftija Dudić gost emisije “Naša zajednica” – Ponosan sam što smo dio IZ u BiH first appeared on SANA.

The post Muftija Dudić gost emisije “Naša zajednica” – Ponosan sam što smo dio IZ u BiH appeared first on SANA.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img