29.1 C
Novi Pazar

Konstituisan novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća

Array

Published:

Potvrđivanjem mandata vijećnicima četiri liste konstituisan je novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Konstitutivnom sjednicom predsjedavao je najstariji vijećnik Hajro Tutić, sa liste “Stranka pravde i pomirenja-dr Misala Pramenković”, a u radnom predsjedništvu pored njega bili su najmlađi vijećnici Edin Numanović (SPP) i Elvin Banjica (SDP).

Sjednici je prisustvovao ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Srbije Tomislav Žigmanov i državni sekretar u ovom ministarstvu dr. Rejhan Kurtović.

– Bošnjaci su druga po brojnosti nacionalna zajednica u Srbiji i želimo poslati poruku da su oni važan konstituent multikulturalne scene Srbije i da će u Ministarstvu imati partnera za ostvarivanje zakonom predviđenih prava, istakao je Žigmanov.

Glasovima svih vijećnika odlučeno je da prva redovna sjednica, na kojoj će biti izabrano novo rukovodstvo, bude održana 26. decembra, za dvije nedelje.

Nosioci četiri liste koje su učestvovale na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) potvrdili su danas da nisu uspeli da se dogovore o zajedničkom učešću u radu tog nacionalnog savjeta, ali da će nastaviti da pregovaraju.

Na izborima za novi saziv BNV liste “Stranka pravde i pomirenja – dr. Misala Pramenković” i “Sandžačka demokratska partija – Husein Memić” osvojile su po 12 vijećnika, “Bošnjačko jedinstvo – dr. Sulejman Ugljanin” 10, a lista “Savez za Sandžak i dobre Bošnjane” osvojila je jedan vijećnički mandat.

 

Foto: SANA

Izvor: Free media/Radio sto plus

   

The post Konstituisan novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća first appeared on SANA.

The post Konstituisan novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća appeared first on SANA.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img