32.7 C
Novi Pazar

Ministar Đerlek na konferenciji “Svet 2023” – Ravnomjeran regionalni razvoj posao je čitave Vlade

Array

Published:

Konferencija “Svet u 2023, na kojoj  se diskutuje o političkom, poslovnom i društvenom ambijentu Srbije i regiona, kao i o pitanjima od značaja u narednoj godini, održana je danas u Domu Narodne skupštine. Na otvaranju konferencije govorili su predsjednik Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić, te ministri Edin Đerlek, Ivica Dačić, Goran Vesić, Tomislav Momirović, Tomislav Žigmanov, Mihajlo Jovanović i Marko Blagojević.

Ministar zadužen za ravnomjeran regionalni razvoj Edin Đerlek govorio je o strateškim projektima koji trebaju podršku ne samo resornog ministarstva već čitave Vlade.

“Osnovni instrument za kreiranje i sprovođenje politike ravnomjernog regionalnog razvoja u cilju njegovog podsticanja predstavljaju strateški regionalni i razvojni dokument na čemu ćemo posvećeno raditi i na čije donošenje ćemo staviti akcenat u 2023. godini. Samo jasna politika i plan koji će objediniti aktivnosti lokalnih, regionalnih i nacionalnih institucija i organizacija u cilju ravnomjernijeg razvoja regiona dovešće do održivog socio-ekonomskog razvoja svih dijelova teritorije R. Srbije. Uz uvažavanje svih teritorijalnih i kulturoloških specifičnosti određenih područja, sa ciljem pružanja podrške otvaranju novih radnih mjesta, pokretanju novih i jačanju postojećih preduzeća, podizanje regionalne konkurentnosti, poboljšanje kvaliteta života i održivog razvoja, kao i doprinosa ravnomjernijem  ekonomskom rastu u zemlji i smanjenju regionalne nejednakosti. Da bi naši regioni u 2023. godini zaista postali bolja mjesta za život neophodno je da što prije stvorimo adekvatan ambijent i okvir. Izgradimo sistem za stvaranje implementacije održivih razvojnih projekata. Poseban akcent biće stavljen na održivost zaštite životne sredine i bolje korišćenje prirodnih potencijala u nedovoljno razvijenim područjima, kao i na razvoj poljoprivrede, turizma, infrastrukture – a sve u cilju stvaranja jednakih uslova za sve građane R. Srbije. Spoljna politička orijentacija naše zemlje i proces pridruživanja Srbije EU predstavljaju ključnu osnovu za uravnoteženje našeg regionalnog razvoja sa izuzetno povoljnim efektima u budućnosti. Regionalna politika u EU zauzima primarno mjesto, što će za Srbiju kao kandidata za članstvo biti suštinski važna znanja i iskustva članica EU koji su nekada i sami bili u sličnoj poziciji, a koje planiramo primjeniti i implementirati u našoj zemlji. Koristim priliku da naglasim da staranje o ravnomjernije regionalnom razvoju nije pitanje jedne institucije, već posao čitave Vlade – budući da on predstavlja oblast koja prožima sve druge oblasti pa je istovremeno zastupljen u svim drugim oblastima, direktno utiče na političke, drustvene, i ekonomske prilike. Zato, pored svog tima koji dijeli moju misiju i viziju i koji rad bazira na znanju, stručnosti, inovativnosti – u godini koja dolazi očekujem vašu podršku, jer zajedno uvijek možemo više”, kazao je ministar Edin Đerlek.

 

The post Ministar Đerlek na konferenciji “Svet 2023” – Ravnomjeran regionalni razvoj posao je čitave Vlade first appeared on SANA.

The post Ministar Đerlek na konferenciji “Svet 2023” – Ravnomjeran regionalni razvoj posao je čitave Vlade appeared first on SANA.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img