19.8 C
Novi Pazar

Medresa Gazi Isa beg obilježila Svjetski dan arapskog jezika

Array

Published:

Svjetski dan arapskog jezika u svijetu se obilježava 19. decembra. S’ tim u vezi učenici i nastavno osoblje medrese Gazi Isa-beg upriličili su druženje sa našim sugrađanima, gdje su na štandu postavljenom na trgu Gazi Isa-bega dijelili letke i poruke o važnosti arapskog jezika, jednog od 5 najučestalijih jezika u svijetu. Naši sugrađani imali su prilike poslužiti se, ali i nešto novo naučiti. Učenici Medrese sretni što su imali prilike promovisati jezik kojim se u svom obrazovanju služe. Kao jezik posljednje objave, Kur’ana, mora imati veliki značaj kod vjernika.

“Mederesa Gazi Isa-beg organizuje sjećanje na arapski jezik, kako bismo se prisjetili koliko je zapravo važan za nas – prije svega što je Kur’an objavljen na arapskom jeziku. To je jezik kojim ćemo govoriti na Sudnjem danu. Medresa je organizovala ovo kao specijalnu priliku da se dosta ljudi okoristi od toga”, kazala je učenica Rijalda Hasanović.

Profesorica arapskog jezika u Medresi Adela Toković istakla je važnost arapskog jezika kao jednog od najrasprostranjenijih u svijetu.

“Naše učenice organizovale su niz svojih aktivnosti. Osim štanda koji imamo danas ovdje izložen, biće i program u Medresi, gdje će oni svojim radovima, glumom i mnogim prilozima obilježiti značaj arapskog jezika u svijetu, jer se na taj način želi pokazati i istaći važnost arapskog jezika. On je jedan od 5 najvećih jezika i na veoma velikom prostoru se i govori.

Svjetski dan arapskog jezika je ustanovio Unesko 2010. godine, na dan koji predstavlja prihvatanje arapskog jezika kao zvaničnog jezika Ujedinjenih nacija.

SANA

The post Medresa Gazi Isa beg obilježila Svjetski dan arapskog jezika first appeared on SANA.

The post Medresa Gazi Isa beg obilježila Svjetski dan arapskog jezika appeared first on SANA.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img