26.8 C
Novi Pazar

Reždepović: Tutinu potreban i Sud i Tužilaštvo

Array

Published:

Narodni poslanik SPP-a Zaim Redžepović govorio je u Parlamentu R. Srbije. Poseban fokus stavio je na tri teme. Kada je u pitanju Javni servis informisanja – stava je da medijski prostor treba više biti otvoren ka narodima koji nisu većinski.

“Danas slušamo i razgovaramo o jako važnim temama. Imamo oprečne stavove. To je sasvim logično jer govorimo o Javnom medijskom servisu, prostoru koji je interesantan i vlastimaci opoziciji i većinskom narodu i onom narodu koji to nije, ali ja tu želim, osim činjenice da svi pričamo o taksama kada treba sve to održavati, želim da kažem sa svog stanovišta da je veoma važno da medijski prostor bude zastupljen, drugačije i bolje korišćen kada su u pitanju narodi koji nisu većinski. Potrebno je da postoji redakcija na bosanskom jeziku i potrebno je više sadržaja o tom prostoru, koje bi bilo afirmativno i dovelo do toga da se bolje razumijemo u krajnjoj liniji”, istakao je Redžepović.

Dobri bilateralni odnosi Srbije sa arapskim zemljama jako su važni za opći progres i napredak, naglasio je Redžepović.

“Drugo što se danas govori jesu bilateralni međunarodni dogovori koji su sami po sebi dobra stvar, jer uređuju odnose i olakšavaju komunikaciju među državama. Posebno se govori o odnosima sa UAE, pa mi to smatramo izuzetno važnim. Emirati rade dobre stvari i za Srbiju i za Sandžak, pa ćemo u tom kontekstu to i podržati i jako je važno da uredimo stvari oko transfera, osuđenih lica, na kraju krajeva uzajamnoj pravnoj pomoći i podršci oko krivičnih stvari, itd”, dodaje Zaim Redžepović.

Kada je u pitanju prijedlog kandidata za sudijsku funkciju u Osnovnom sudu u Novom Pazaru – Redžepović ističe kako će SPP podržati njihov izbor.

“Treća stvar o kojoj želim govoriti je odluka o prijedlogu kandidata koji se po prvi put biraju na sudijsku funkciju u Osnovnom sudu u Novom Pazaru. Dobili smo imena i prema onome što mi znamo – vrlo korektni ljudi, profesionalci u svom poslu i mi smo zadovoljni što se po ovoj proceduri konačno dolazi do ljudi koji politički nisu ni na jednoj strani, pa sam siguran da će oni dobro raditi svoj posao. Ono što nas Bošnjake interesuje kada se govori o sudu je da mi budemo uvijek dodatno oprezni kada se govori o sudu, jer se sjećamo kako su to radile neke stranke sa lijepim imenima koje danas opasno kritikuju način kako se biraju sudije, a nekako preskaču onaj dio da, recimo, kada sam ja ovdje diplomirao i otišao u taj Tutin, tamo niste mogli ni da volontirate ukoliko niste odnijeli preporuku te stranke, koja je danas nezadovoljna ovakvim načinom biranja sudija. U tom kontekstu želim sada ovdje da kažem da je Tutinu potreban Sud i Tužilaštvo, jer nije dovoljna samo sudska jedinica. Evo i ovi sudije koje smo izabrali će vjerovatno putovati i raditi u Tutinu, a samo kratko hoću da Vam kažem koliko je potreban taj sud. Naime, recimo, iz Boroštice, sela na Pešteri, treba vam 40 minuta do Tutina najmanje. Treba vam još toliko ovim boljim putem do Novog Pazara. Tamo predate zahtjev da vam izdaju neko uvjerenje koje vam je potrebno za radni odnos – da niste osuđivani ili slično, pa se vratite istim putem do Boroštice, jer to ne mogu da vam daju – tek sutra ili prekosutra, pa onda sve to radite ponovo. U tom kontekstu – izlažemo ljude velikim troškovima i pravimo velike probleme”, završava Redžepović.

The post Reždepović: Tutinu potreban i Sud i Tužilaštvo first appeared on SANA.

The post Reždepović: Tutinu potreban i Sud i Tužilaštvo appeared first on SANA.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img