26.8 C
Novi Pazar

Usvojen budžet – Opozicija: Budžet neracionalno raspoređen

Array

Published:


Odbornici Skupštine Novog Pazara usvojili su budžet za narednu godinu koji je planiran na 3,6 milijardi dinara, a koji je za 65 miliona dinara manji u odnosu na prvobitni nacrt. Budžet Novog Pazara za sljedeću godinu projektovan je na 3.649.100.000 dinara, uz planirani suficit od 100 miliona dinara koji će se iskoristiti za otplatu glavnice duga kod domaćih banaka. Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac istakao je da je nastavljen trend rasta budžeta.

“Nastavljamo trend povećanja budžeta. Gledamo da budemo što realniji. Gledamo da bude u svrhu onoga gdje građani imaju najveće potrebe. Smanjene su kamate, pa smo ove godine ispod 9% zaduženosti”, kazao je Biševac.

Odbornici SPP-a kritikovali su određene stavke iz budžeta. Odbornik Edin Numanović upitao je koja je svrha 3. rebalansa budžeta kad je do kraja kalendarske godine samo jos 7 dana?

“Ako danas, 23. decembra, imate namjeru da usvojite 3. rebalans budžeta to znači da za njegovu primjenu ostaje nepunih 8 dana. Pa je moe pitanje izvjestiocu šta se može uraditi za 8 posljednjih dana tekuće godine sa ovim rebalansom budžeta i koji je uopšte smisao ovog rebalansa budžeta? Ja se bojim da se njime želi postići da na neki način ispeglamo stvari, odnosno sredstva u tekućoj godini, ali, evo, ni to nije problem. Međutim, kada uđemo u suštinu ovog rebalansa i vidimo koja to sredstva nisu iskorišćena, koji projekti nisu sprovedeni, to je zaista strašno. To su goruća, vitalna pitanja za građane Novog Pazara”, kazao je Numanović.

Odbornica prof. dr. Misala Pramenković osvrnula se na socijalna davanja. Poražavajuće je, podvlači, da se za nevladine organizacije izdvajaju na stotine miliona dinara, a da neke od socijalno ugroženih kategorija dobiju samo 2 miliona dinara za ekonomsko osnaživanje.

“Dva miliona dinara za ekonomsko osnaživanje Roma i za akcioni plan za Rome. Pa to je minimalna suma. Šta se može postići sa 2 miliona? Na stotine miliona dinara za dotacije NVO i to u svakoj stavci imate NVO. Koga ćemo osnažiti sa 2 miliona dinara? I to se jednostavno preslikava iz budžeta u budžet. Pitanje osnivanja nekog tamo prihvatilišta. Kakvog prihvatilišta? Niko nam to nije objasnio. To je neki novi projekat i mi to pozdravljamo. Pitanje nabavke mini buseva za seoska stanovništva – i to pozdravljamo ali dajte da vidimo samo o čemu se radi, pa da u konačnici imamo izvještaj šta je urađeno”, kazala je dr. Pramenković.

Odbornik Sead Redžović osvrnuo se na mjere energetske efikasnosti. Nije grad uradio mnogo da se građanima olakša korišćenje izvora energije koji smanjuju zagađenost vazduha, ističe on.

“Što se tiče tih mjera energetske efikasnosti – ja sam pokušao ove godine da konkurišem za jednu od tih mjera. Kada sam malo dublje ušao u problematiku – vidio sam da jednostavno grad nije u potpunosti izašao u susret građanima da im olakša da koriste izvore sunčeve energije koji smanjuju zagađenost u našem gradu i sigurno smanjuju potrošnju nekih materijala koji zagađuju našu životnu sredinu”, kazao je Redžović.

Odbornik Jonuz Džanković upitao je nadležne šta se to ulaže u novopazarske stadione?

“Atletski stadion u Novom Pazaru – najbolji je stadion u Evropi. Šta se na njemu radi? Tribine na našem Gradskom stadionu – šta je to? Kako ja znam – urađen je na najvećoj visini. Konkretno – sve ima, pa da nam se kaže šta se to ulaže u taj Gradski stadion? Znači, neka izađe izvjestioc ili osoba koja je zadužena iz Gradskog vijeća da nam direktno kaže šta je i kako je? Nemojte stano preskakati naša pitanja, jer trebamo odgovore”, kazao je odbornik Džanković.

Odbornik dr. Ferid Bulić obratio se pri kraju skupštinskog zasjedanja. Glavni cilj svih odbornika, navodi, trebao bi da bude zadovoljstvo građana koji su ih birali kao predstavnike. Uraditi sve kako bi djeca imala bolju budućnost u Novom Pazaru.

“Ono što jeste ključno svima nama – ako želimo dobro gradu – birali su nas građani Novog Pazara, pa mislim da svi, ponaosob, treba da ponesemo odgovornost i da svi skupa uradimo nešto što je dobro za ovaj grad i da ostavimo trag koji će biti neka pozitivna energija, odnosno nešto što je dobro ostavljeno ovom gradu, a to će biti nešto što jeste budućnost za našu djecu. Ovako, čini mi se, nismo položili svoj zadatak”, podvukao je dr. Bulić.

Na sjednici lokalnog parlamenta potvrđen je mandat Semriji Smailović iz Stranke pravde i pomirenja, nakon što je Edin Đerlek podnio ostavku zbog izbora za ministra u Vladi Srbije.

SANA

 

The post Usvojen budžet – Opozicija: Budžet neracionalno raspoređen first appeared on SANA.

The post Usvojen budžet – Opozicija: Budžet neracionalno raspoređen appeared first on SANA.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img