18.5 C
Novi Pazar

Svečano otvorena džamija u naselju Mursko brdo

Array

Published:

Danas je svečano otvorena džamija u naselju Mursko brdo u Novom Pazaru.

Delegaciju Mešihata IZ u Srbiji predvodio je predsjednik muftija dr. Mevlud ef. Dudić u prisustvu zamjenika i beogradskog muftije dr. Rešada ef. Plojovića, muftije sandžačkog Abdurahmana ef. Kujevića, glavnog imama Medžlisa Novi Pazar Envera ef. Omeroviċa, direktora Škole Kur’ana Časnog hfz. Irfana ef. Malića, generalnog sekretara Mešihata Samira Škrijelja, te predstavnika političkog i kulturnog života kao i brojnih džematlija.

Na početku je ajete iz Kur’ana proučio Kasim ef. Zlatić.

Samed Suljić ispred džematskog odbora izrazio je zadovoljstvo podsjećajući da je 2020. godine položen kamen temeljac i da je džamija izgrađena prema svim standardima zahvaljujući i vakifu Smaku Tutiću koji je bio podrška, te Mešihatu na čelu s muftijom Dudićem pružajući nesebičnu podršku kao i svim ljudima dobre volje koji su pomogli gradnju.

Jedan od vakifa, Smako Tutić zahvalio je na podršci najvišim predstavnicima Mešihata IZ, džematlijama kao i roditeljima. -Allah, dž.š. je omogućio da posjedujeno mnogo dobara svojim umijećem i radom. Imovinom koju smo stekli trebamo graditi vakufe, hajrate i činiti mnoga dobra djela. Ovo je za mene poseban dan i trenutak u životu. Džamija će biti mjesto nadahnuća i učenja, svim džematlijama sreća da mogu očuvati vjeru, tradiciju običaje.

Dr. Enver ef. Omerović, u svojstvu kazao da je ovo jedna u nizu džamija koje su u planu da budu uskoro otvorene.

Sandžački muftija hfz. Kujević istakao dvije linije koje se mogu smatrati izvorom života.

– Jedna je vertikalna, duhovna koju simboliziraju džamije okrenute prema nebu i koja se osvježava ibadetima, dovama, usmjerenjem da radimo uzvišene stvari i oplemenjujemo moral, etiku, ponašanje. Bez te vertikale narod i zajednica ne mogu opstati. Druga linija je horizontalna koju simboliziraju vode koje teku kroz naselja. Naš Sandžak ima i jednu i drugu liniju. U svakoj mahali postoji džamija, mesdžid koja okuplja vjernike. Održavajući ove dvije linije krećemo se ispravnim pravcem do najvećih ciljeva kako na dunjaluku tako i na ahiretu, rekao je sandžački muftija.

Dr. Plojović u obraćanju istakao radost otvaranje još jedne Allahove, dž.š. kuće u džumanskom trenutku.

– Želim izraziti radost koju je svako svojim prisustvom pokazao. Došli smo da još jednom pokažemo da želimo graditi naše džamije, da u njima želimo našu djecu učiti i zajednicu jačati. Kada je IZ u pitanju, Mur je 2002. godine osjetio gorčinu zatvaranja vrata i otimanja džamije džematlijama koji su htjeli ostati uz svoju IZ i davati podršku rukovodstvu na čelu tada sa muftijom Zukirlićem. I nakon 20 godina gorčina i dalje traje, ali je činjenica da sa poteškoćama Allah, dž.š. daje olakšanje. Umjesto te jedne džamije koja je odvojena imamo još dvije čije se minare gledaju. Tri džamije, tri munare kao i ova tri slova naselja Mur. Vrijeme je da naše džamije i svi muslimani koji u njima klanjaju postanu jedno i vrate se u zajednicu i da svjedočimo jedinstvu koje nam je prijeko potrebno, poručio je beogradski muftija i zamjenik predsjednika Mešihata.

Muftija dr. Mevlud ef. Dudić zvanično je proglasio otvorenje džamije u Murskom brdu, uručio zahvalnice i hedije.

– Proglašavam džamiju vakufom Islamske zajednice i zahvalnicu želim uručiti Smaku Tutiću. Da Allah, dž.š. ukabuli svima i neka je Mubarek oslun. Jedan posebno rađen primjerak Kur’ana želim uručiti vakifu sa željom da se nastavi koračati na Allahovom, dž.š. putu, istakao je muftija Dudić.

Džamija je otvorena uz učenje tekbira, prvu hutbu je održao predsjednik Mešihata IZ u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić.

The post Svečano otvorena džamija u naselju Mursko brdo first appeared on SANA.

The post Svečano otvorena džamija u naselju Mursko brdo appeared first on SANA.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img