29.1 C
Novi Pazar

Predsjednik Mešihata okončao posjetu pokrajini Sinđijang

Array

Published:

 

Predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić okončao je zvaničnu posjetu kineskoj pokrajini Sinđijang – gradovima Urumči, Altaj i Kašgar, u kojoj je boravio od 7. do 11. januara ove godine u sklopu delegacije sastavljene od 30 uglednih islamskih autoriteta iz 15 država, a koja je organizirana pod pokroviteljstvom Unije svjetskih muslimanskih zajednica sa sjedištem u Abu Dabiju, kao rezultat saradnje Ujedinjenih Arapskih Emirata i Narodne Republike Kine.

Tim povodom, muftija dr. Dudić je izjavio:
„Svrha naše posjete bila je upoznavanje sa stanjem i položajem muslimana u pokrajini Sinđijang, te da se ispitaju mogućnosti saradnje i pomoći pripadnicima islama u ovoj velikoj zemlji. U toku posjete dogovorene su i konkretne aktivnosti na tom planu: obezbjeđivanje edukativnih programa i literature, razmjena studenata, slanje imama za vrijeme mjeseca Ramazana i tokom raspusta, nastavak ovakvih i sličnih posjeta, kao i druge aktivnosti.

U svom obraćanju govorio sam o položaju Islamske zajednice i muslimana u Srbiji, o saradnji dviju zemalja, te da muslimane uvijek pozivam na dostojanstvo, mir, činjenje dobra, međusobno poštovanje, suživot i toleranciju, našta nas islam i obavezuje. Također sam istakao da sam nekada kao učenik Medrese čitao u knjigama da je traženje nauke obaveza muslimana, pa makar to bilo i u dalekoj Kini. Zato mi je bilo zadovoljstvo što mi se pružila prilika da budem dio ove velike delegacije, te da upoznam ovu drevnu civilizaciju.

Na kraju želim izraziti zadovoljstvo gostoprimstvom naših domaćina i zahvalnost Ujedinjenim Arapskim Emiratima koji su organizirali, podržali i posredstvom Unije svjetskih muslimanskih zajednica realizirali ovu posjetu, koju je predvodio predsjednik Unije dr. Ali Rašid Al-Nuaimi.“

The post Predsjednik Mešihata okončao posjetu pokrajini Sinđijang first appeared on SANA.

The post Predsjednik Mešihata okončao posjetu pokrajini Sinđijang appeared first on SANA.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img