19.3 C
Novi Pazar

Novi Pazar najskuplji grad za život u Srbiji

Array

Published:

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), koji objavljuje prosječne cijene na malo poljoprivrednih proizvoda po gradovima, građani Novog Pazara izdvajaju najviše novca za kupovinu tih proizvoda.

Prosječne cijene poljoprivrednih proizvoda, koje je objavio RZS, se odnose na period od 15. do 21. decembra prošle godine, a obuhvaćeno je 17 lokalnih samouprava.

Izabrali su za svaki grad deset proizvoda: krompir, pasulj, crni luk, kajmak, sir, juneće meso, 10 jaja, mlijeko, jabuke i limun.

Najviše novca za te proizvode potrebno je izdvojiti u Novom Pazaru – 4.390 dinara, a najmanje novca – 3.220 dinara u Valjevu. Na drugom mjestu po “skupoći” je Leskovac gdje deset izabranih proizvoda košta 4.155 dinara, slijede: Kragujevac – 4.100, Zrenjanin – 4.040, Subotica – 3.965, Niš – 3.915, Beograd – 3.880, Novi Sad – 3.870, Zaječar – 3.810, Šabac – 3.760, Pančevo – 3.750, Smederevo – 3.710, Užice – 3.590, Kraljevo – 3.430 i Vranje – 3.355 dinara.

Novopazarski trgovci ističu da se cijene nisu mnogo mijenjale u odnosu na prethodni period.

„Ovo su sad bile nepogode, bile su poplave pa ovdje ima manje naroda nego što je uobičajeno. Cijene su solidne, nije nešto poskupljivalo puno, možda malo nešto ali nije puno. Uglavnom cijene su prihvatljive za sve potrošače. Najviše se prodaje domaća jabuka, prasa, spanać, krompir. Imamo i suho voće, domaći bijeli luk koji je jedini prirodni antibiotik.“, ističe Faruk Plojović

Kupci ipak kažu da su cijene visoke za njihov budžet.

„Pa evo prvi put gledam ovdje cijene, svaki dan je razliučito, nema dana da je sve isto, svaki drugi dan druge cijene, dokle će ovo ovako Bog jedini zna. Neke penzije to mogu da pokriju ali većina ne može. Kako da pokrije kada je jedan litar mlijeka otišao 100% u odnosu na prošlu godinu ali šta se mora, mora.“

The post Novi Pazar najskuplji grad za život u Srbiji first appeared on SANA.

The post Novi Pazar najskuplji grad za život u Srbiji appeared first on SANA.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img