29.1 C
Novi Pazar

Zabrana nošenja hidžaba nastavnicama u Berlinu proglašena neustavnom

Array

Published:

Muslimanskim nastavnicima u Berlinu ne bi trebalo zabraniti nošenje hidžaba (marame na glavi). Savezni ustavni sud nije prihvatio žalbu države na presudu Saveznog radnog suda o zabrani nošenja marama “bez obrazloženja”. 

Odlukom Saveznog ustavnog suda, berlinski zakon o neutralnosti ponovo je doveden u pitanje.

Najviši njemački radni sud u Erfurtu 27. avgusta 2020. proglasio je berlinski zakon neustavnim u pogledu vjerskih sloboda. Muslimanki je dodijeljeno 5.129 eura odštete zbog diskriminacije jer zbog marame nije bila zaposlena u školskoj službi pokrajine Berlin.

Berlin ima najopsežniju regulativu

Zakon o neutralnosti, koji je na snazi ​​od 2005. godine, najdalekosežniji je propis u Njemačkoj. S obzirom na neutralnost države, zabranjuje pojedinim državnim službenicima nošenje upadljivih vjerskih i ideoloških simbola i odjeće. U provođenju pravosuđa, zatvorskom sistemu i policiji općenito im nije dozvoljeno da nose bilo kakvu upadljivu odjeću ili simbole koji „pokazuju pripadnost određenoj vjerskoj ili ideološkoj zajednici“.

Isto važi i za nastavnike i druge zaposlene na pedagoškim poslovima u državnim školama. Iz ovoga su isključeni nastavnici koji predaju vjeronauku ili ideologiju, te oni u stručnim školama i ustanovama druge šanse. Država Berlin zabrane opravdava ideološkom i vjerskom neutralnošću države.

Zakon o neutralnosti je sporan

Prošle godine je komisija eksperata za antimuslimanski rasizam u administraciji Berlina kritikovala zakon. Zakon je “sistematska i institucionalizirana diskriminacija žena sa maramama” i stoga primjer “institucionalne i strukturalne prakse antimuslimanskog rasizma”, napisala je komisija u svom završnom izvještaju.

Političke okolnosti pod kojima se zakon sada može mijenjati postat će jasne tek nakon ponovnog izbora u Predstavnički dom Berlina 12. februara.

The post Zabrana nošenja hidžaba nastavnicama u Berlinu proglašena neustavnom first appeared on SANA.

The post Zabrana nošenja hidžaba nastavnicama u Berlinu proglašena neustavnom appeared first on SANA.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img