26.8 C
Novi Pazar

Održana proširena sjednica Mešihata – Usvojeni izvještaji o radu ustanova i medžlisa

Array

Published:

Dana 15.02.2023. godine održana je proširena sjednica Mešihata Islamske zajednice u Srbiji kojoj su pored članova Mešihata prisustvovali muftije, rukovodioci ustanova te predsjednici i glavni imami medžlisa Islamske zajednice.

Nakon proučene Fatihe za stradale u zemljotresu u Turskoj i Siriji, podnijeti su izvještaji o radu ustanova i medžlisa Islamske zajednice u 2022. godini, koji su poslije iscrpne rasprave usvojeni.

Članovi Mešihata podržali su izvještaje uz konstataciju da je prethodna 2022. godina jedna od najuspješnijih u radu Islamske zajednice, te je tom prilikom predsjednik Mešihata izrazio zahvalnost i priznanje rukovodiocima ustanova, glavnim imamima i predsjednicima medžlisa, kao i svim uposlenicima Islamske zajednice na angažovanju, a posebno vjernicima na podršci i povjerenju.

Na sjednici je verificirano imenovanje dr. Envera Gicića za direktora Agencije za sertificiranje halal kvaliteta, a msc. Elvira Mekić imenovana je na mjesto upravnice Predškolske ustanove Reuda u naredne četiri godine.

Utvrđena je visina sadekatu-l-fitra za nastupajući Ramazani šerif, te odlučeno da Vjersko-prosvjetna služba Mešihata izvrši neophodne pripreme za realizaciju ramazanskih aktivnosti na terenu u saradnji sa muftijstvima i medžlisima Islamske zajednice.

Također, verificirana su dva uvakufljenja zemljišta u Novom Pazaru i Tutinu ukupne površine oko šest ari, te izvršena verifikacija novog hafiza Amara Kapidžića, prvog čuvara Kur’ana na području Medžlisa IZ-e Prijepolje.

Ostvareni rezultati i angažman Islamske zajednice u protekloj godini opravdavaju činjenicu da je Mešihat IZ-e u Srbiji najvažnija institucija svih muslimana u državi, koja brine o svojim pripadnicima štiteći njihove interese, pod čijim krovom ima mjesta za sve dobronamjerne koji žele doprinijeti njenoj stabilnosti i razvoju, te postizanju jedinstva muslimana.

The post Održana proširena sjednica Mešihata – Usvojeni izvještaji o radu ustanova i medžlisa first appeared on SANA.

The post Održana proširena sjednica Mešihata – Usvojeni izvještaji o radu ustanova i medžlisa appeared first on SANA.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img