26.8 C
Novi Pazar

BNV organiziralo komemorativnu akademiju i mimohod šutnje u povodu 30 godina zločina u Štrpcima

Array

Published:

Bošnjačko nacionalno vijeće organiziralo je Komemorativnu akademiju i mimohod šutnje povodom 30 godina zločina u Štrpcima. Zbog nestanka električne energije, komemoracija je upriličena ispred Doma kulture u Prijepolju.

Uprkos nevremenu i snijegu skupu su i ove godine prisustvovale brojne delegacije iz Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, čime je poslata jasna poruka da se žrtve nikada ne smiju zaboraviti, te da se svaki zločin, a posebno oni prema nevinim civilnim stanovništvom moraju osuditi.

Današnjoj manifestaciji su, pored rukovodstva BNV-a predvođenog predsjednicom dr. Misalom Pramenković, prisustvovali su: potpredsjednik Skupštine NSRS Usame Zukorlić, narodni poslanici Enis Imamović i Selma Kučević, ministar za ljudska i manjinska prava Tomislav Žigmanov, ministar za ravnomjerni regionalni razvoj Edin Đerlek, državni sekretar dr. Rejhan Kurtović, pokrajinski narodni poslanik Nenad Čanak, direktor Arhiva FBiH dr. Hajrudin Ćuprija, predsjednici opština Sjenica i Petnjica Munib Mujagić i Samir Agović, te brojni drugi.

Predsjednik Izvršnog odbora BNV-a Fuad Baćićanin istakao je da se Bošnjaci po njaznačajnijim pitanjima ne smiju razilaziti.

„Ovaj naš današnji skup sjećanja na zločin u Štrpcima pokazatelj je da smo naše stavove usaglasili. Ostavimo politiku i uskostranačke interese po strani, odajmo počast i proučimo dovu zajedno. Bošnjačko nacionalno vijeće uložit će sve svoje kapacitete i trud da se kroz obrazovno-vaspitni sistem Republike Srbije razviju programi koji će obuhvatiti sadržaje počinjenih genocida i ratnih zločina, u cilju sprečavanja njihovih ponavljanja.“

Arhiv Federacije BiH je za ovu priliku pripremio izložbu pod nazivom „Zločini bez granica“. Predsjednik Arhiva dr. Hajrudin Ćuprija je naglasio da su u toj izložbi prezentirani planski, sistemski i planirani zločini nad Bošnjacima.

„Jedini garant opstanka Bošnjaka na ovim prostorima, misleći na Bosnu i Hercegovinu, Sandžak, Crnu Goru, jeste da bude jedno tijelo, jedan organizam sa različitim funkcijama koji imaju zadatak da organizam čine jakim i održivim, jer ukoliko jedan organ oboli bolove i štetu trpi organizam i tijelo i ako se na vrijeme ne utvrdi dijagnoza i lijek, može mu se ugroziti opstanak i život. Odgovor na zločine bez granica, kako je i naziv izložbe, jeste naša duhovna povezanost bez granica koju čini naš nacionalni identite a to su jezik, vjera, kultura, tradicija i običaji.“

Prisutnima se obratio i lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak.

„Došao sam zato što ste me pozvali i učinili mi čast time što ste pokazali da vjerujete u to da postoje samo dvije vrste ljudi, ljudi i neljudi, oni koji su na nekom putu ljudskosti i oni koji su taj put gurnuli u stranu. Došao sam da se po ko zna koji put pogledamo u oči, trideset godina ja ovdje dolazim i svaki put kada govorim razmišljam da li ću imati obraza da ponovo pogledam u oči sve ljude, uključujući i vas koji ste ovdje. Mogu svakoga da pogledam u oči jer znam jedno, šta god oni smišljali podijeliti nas neće a pravda će pobediti.“

Narodni poslanik SDA Sandžaka Enis Imamović istakao je da ratni zločin ne zastarjeva isto kao što ne zastarjeva ni naše sjećanje na žrtve svih zločina počinjenih nad Bošnjacima.

„Mi hoćemo da naše mlade generacije srpskog, bošnjačkog i svih drugih naroda nastave da žive zajedno i složno na ovom prostoru. Da bi išli zajedno, moramo da vjerujemo onima sa kojima dijelimo put i to ne znači da želimo da zaboravimo zločine, naprotiv, treba ih pamtiti, učiti o njima, učiti iz njih, kako se nikada i nikome ne bi ponovili.“

Ministar za ravnomjerni regionalni razvoj u Vladi Republike Srbije Edin Đerlek naglasio je da svako ko želi dobro ovoj državi i svim njenim građanima, nikada više neće dozvoliti da se tako nešto ponovi na ovim prostorima.

„Ne postoji nikakva okolnost, nikakva politička okolnost koaj može opravdati bilo koji zločin prema bilo kome on bio počinjen. Svaki ljudski život je svet i ko ubije jednog nevinog čovjeka kao da je ubio čitav svijet, a ko spasi jednog čovjeka kao da je spasio cijeli svijet. Zato je naša obaveza danas da napravimo iskorak, da damo sve od sebe da očuvamo mir kada se čini da to nikada nije bio veći imperativ nego sada, ali da na tom putu ne zaboravimo žrtve i nevino stradale i da ne odustanemo od traženja pravde za njih a to podrazumijeva i najoštrije kazne za počinioce.“

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srbije i predsjednik Strakne pravde i pomirenja Usame Zukorlić istakao je da će ovakvih šetnji biti sve dok pravda ne bude zadovoljena.

„Hoću da znate da se dugoročno pomirenje među narodima na Balkanu, posebno između bošnjačkog i srpskog naroda, može graditi samo na temeljima pravde i na temeljima pravde ćemo i graditi to pomirenje i za tu pravdu ćemo se i boriti. Nećemo dozvoliti da bilo kakva politika nas odvrati od toga da zaboravimo porodice koje su ostale bez svojih najmilijih. Ako meni danas srušiš kuću, tvoja kuća neće biti ljepša, ako danas meni uzmeš moju dušu, tvojoj duši sutra neće biti lakše. Zato braćo i sestre protiv zla ćemo voditi borbu na najdostojanstveniji način jer ako zločin zanoći ispred naše kuće, sutra može ući u našu kuću.“

Prisutnima se obratio i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov.

„Kao Vlada i kao ministarstvo mi ćemo i dalje nastojati se svim silama boriti protiv netolerancije, protiv mržnje, protiv svih onih oblika zala koji su u korijenu onoga što se dogodilo ovdje u Štrpcima prije 30 godina. Isto tako ćemo se još snažnije zalagati za afirmaciju temeljnih vrijednosti, neprikosnovenosti ljudskog dostojanstva svake osobe. Afirmirat ćemo toleranciju, međusobno razumijevanje i stati na braniku svega onoga što to dovodi u pitanje.“

Predsjednica Bošnjačkog nacionlanog vijeća prof. dr. Misala Pramenković naglasila je da je ovo zajednička borba, te da borba za prava čovjeka jeste borba koju svi dugujemo.

„Bošnjačko nacionalno vijeće kao krovna organizacija Bošnjaka cijeni i nastoji da jedino institucionalnim djelovanjem, sjelovanjem svjesnih pojedinava, djelovanjem svih onih faktora koji imaju utjecaja, možemo promijeniti naše stanje i možemo očekivati svjetliju budućnost. Zapravo današnjim sjećanjem na Štrpce, mi se sjećamo svih drugih strašnih zločina, posebno ovdje u Polimlju, zločini u Kukurovićima, Bukovici, Sjeverinu, sve se to dešavalo ovome narodu.“

Nakon komemorativne akademije uslijedio je mimohod šutnje ulicama Prijepolja do spomen obilježja u Šarampovu, gdje je proučena Fatiha i odana počast žrtvama zločina u Štrpcima.

Tekst i foto: Agencija Sana – Adaleta Sejdović-Hamzić

The post BNV organiziralo komemorativnu akademiju i mimohod šutnje u povodu 30 godina zločina u Štrpcima first appeared on SANA.

The post BNV organiziralo komemorativnu akademiju i mimohod šutnje u povodu 30 godina zločina u Štrpcima appeared first on SANA.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img