19.3 C
Novi Pazar

Slučaj “Štrpci”: Nakon 30 godina samo dvije osobe pravosnažno osuđene

Array

Published:

 

Navršilo se 30 godina od zločina počinjenog u Štrpcima kada su pripadnici Vojske Republike Srpske na željezničkoj stanici u Štrpcima, u Bosni i Hercegovini, iz voza koji Beograd – Bar izveli 20 putnika i potom ih ubili, 18 Bošnjaka I jedan Hrvat.

Najstarija žrtva imala je 59, a najmlađa 16 godina. Do danas su pronađeni posmrtni ostaci četiri žrtve.

Za ovaj zločin dosad je osuđeno 14 osoba, od kojih samo dvije pravosnažno.

Porodice žrtava, od kojih su većina državljani Srbije, do danas nisu uspjele dobiti status članova porodica civilnih žrtava rata koji bi im omogućio skromnu materijalnu podršku, kao i priznanje patnji koje su preživjeli. Između ostalog, žrtvama zločina počinjenog u Štrpcima Republika Srbija ne priznaje status civilnih žrtava rata, jer su stradale na teritoriji druge države. Na neadekvatnost postojećeg zakonskog rješenja i njegovo diskriminatorno provođenje godinama ukazuju žrtve i njihova udruženja, Fond za humanitarno pravo i druge nevladine organizacije.

Na 30. godišnjicu od otmice i zločina počinjenog u Štrpcima, komemorativnim skupovima, mimohodom šutnje i polaganjem cvijeća u Prijepolju, kao i u Bijelom Polju i Podgorici, bit će odana pošta žrtvama.

The post Slučaj “Štrpci”: Nakon 30 godina samo dvije osobe pravosnažno osuđene first appeared on SANA.

The post Slučaj “Štrpci”: Nakon 30 godina samo dvije osobe pravosnažno osuđene appeared first on SANA.

Povezani članci

NEW LIFE TURIKEY

spot_img

PANORAMA FITNES & SPA

spot_img

TAKO

spot_img

TAMTAM DJEČIJA KONFEKCIJA

spot_img